Мрежа

Обновен троянски кон може да превземе компютъра напълно

0 429

Експерти по киберсигурност на компанията LMNTRX обявиха, че са засекли нова версия на популярен стар „троянски кон“, която застрашава всички версии на Windows, съобщава Forbes, цитиран от vesti.bg.  Зловредният код е популярен с името RAT, като новата му версия е NanoCore RAT V1.2.2.

Чрез нея хакер може да получи пълен достъп до заразен компютър. Това включва не само възможност за отваряне и копиране на файлове, но и дори проследяване на въведените чрез клавиатурата символи, включително и пароли.

„Троянецът“ позволява още редактиране на системния регистър, отваряне на уебстраници, криптиране на файлове и дори изключване и рестартиране на компютъра. Злоредният код дава възможност на хакера още да изключва сигналната лампа на уебкамерата и да записва видео и аудио без знанието на потребителя.

NanoCore RAT може да се разпространява по няколко начина. Най-популярният обикновено е чрез прикачен файл в имейл, като е вграден в текстов документ като макрос. Алтернативен вариант е чрез компрометирани приложения.

Добрата новина е, че за Windows 7, 8.1 и 10 вече има ъпдейти, които да предпазват от вируса. Затова се препоръчва на притежателите на устройства с тези операционни системи да ги обновят с последните ъпдейти възможно най-скоро.

Експертите предупреждават, че програмния код на NanoRAT в момента се разпространява свободно в мрежата. Сегашната му версия има дори много лесен потребителски интерфейс, чрез който да се управлява и настройва. Затова е много лесно дори и за „аматьори да започнат свои имейл кампании“ с вируса, казват още от LMNTRIX. Именно затова очакванията са, че атаките с този „троянец“ ще се увеличат и своевременният ъпдейт на системите е силно препоръчителен.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 46 = 50