Неочаквана опасност надвисна над българите

https://mreja.bg/novini/neochakvana-opasnost-nadvisna-nad-balgarite/105294 Mreja.bg
Неочаквана опасност надвисна над българите


Особено застрашени от тази съдба са самотните родители


Поредната неочаквана опасност надвисна над българите.


 


Оказва се, че живеем прекалено натясно, а това в положението на социална изолация е зле.


 


В България над 40 процента от хората живеят в пренаселени жилища. В условията на пандемия и голяма опасност от заразяване това е един много тревожен факт.


 


Така започва анализ на "Дойче Веле" на тема "Коронавирус: Опасно е, че българите живеят толкова натясно".


Ето някои интересни данни: Същото е положението и в съседна Румъния. Данните са от 2018 година, но едва ли днес нещата са се подобрили особено. В Италия, където заради коронакризата са в сила много строги ограничения за напускане на собственото жилище, 27,8% от хората също живеят в пренаселени жилища.


Само за сравнение: във Франция този процент е 8,2, в Испания 4,7. Средното равнище на пренаселени жилища в ЕС е 15 на сто.


 


Според "Евростат" за пренаселено се смята жилище, в което:


- Три или повече деца живеят в една стая


- Брат и сестра тийнейджъри все още са принудени да си поделят детската стая


- Родителите използват всекидневната и като спалня


С други думи, за всяко семейство трябва да има отделна стая, за всеки възрастен единичен член от домакинството - също. Необходимо е и отделно помещение за домакинските нужди.


 


Според Германската статистическа служба 6 милиона германци живеят в пренаселени жилища. Това са над 7% от хората в страната. Особено застрашени от тази съдба са самотните родители, които много често са принудени да живеят в едно помещение с детето или децата си.


 


Сред страдащите от жилищна теснотия най-често попадат още бедни хора или граждани с чуждестранен паспорт. В градовете три пъти повече хора живеят натясно. Изследователите уточняват, че през последните години в Германия темата много често излизаше на дневен ред във връзка с пренаселените жилища в някои германски градове.


 


Спекуланти настаняват там мигранти от България и Румъния по няколко души в стая срещу огромни наеми. Същият проблем често се наблюдава и сред работници от Източна Европа, които се трудят в кланици или по строежи в Германия и понякога са принудени да спят дори на смени, защото в общите квартири няма достатъчно легла.


 


В Германия днес на човек се падат по над 46 квадратни метра жилищна площ. В България до 2001 година важеше нормата 7 квадратни метра на човек. Според новата жилищна стратегия обаче в страната трябва да бъде достигнато равнище от 30 квадратни метра жилищна площ на глава от населението.


 


В момента пренаселените жилища се превръщат в сериозен медицински и психологически проблем. Много хора, живеещи  на тясна площ, са по-често заплашени от предаване на инфекции. А освен това атмосферата в едно претъпкано жилище често се нажежава, стига се до конфликти или в най-добрия случай – до нарушаване на ограниченията за излизане.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.