Без такса в университета: Ето за кои специалности важи това

https://mreja.bg/novini/bez-taksa-v-universiteta-eto-za-koi-specialnosti-vazhi-tova/106387 Mreja.bg
Без такса в университета: Ето за кои специалности важи това


Студентите от осем специалности се освобождават от такса в университета


От тази година студентите от определени специалности няма да заплащат за обучението си. Това предвиждат промени в постановления на МС. Промяната влиза в сила от тази учебна година. Тя касае студентите от 8 специалности, които ще бъдат освободени от такси.


Сред тези специалности са африканистика и класическа филология в СУ, ядрена енергетика в ТУ-София, металургия в ХТМУ и др.


Постановлението, което бе прието през юни т.г. предвижда кандидат-висшистите в осем приоритетни професионални направления и осем защитени специалности да бъдат освободени от такса за обучението си от 2020/2021 г.


Направленията педагогика на обучението по математика, физически и химически науки, химични технологии, религия, енергетика и материали и материалознание също са включени.


Студентите от специалност арменистика и кавказкология, индология, иранистика, новогръцка, унгарска и румънска филология, хебраистика и хидростроителство, също няма да плащат такси.


Още осем специалности, обявени за защитени, се прибавят към тях.


За Софийски университет те са "Африканистика" и "Класическа филология", "Ядрена техника и ядрена енергетика"; за Технически университет "Топло- и ядрена енергетика" (степен бакалавър) и "Ядрена енергетика" (магистър след бакалавър); за университета по хранителни технологии в Пловдив "Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост" (степен бакалавър) и "Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост" (магистър след бакалавър).


Защитени специалности в Химико-технологичния и металургичен университет са "Металургия” в , а в Лесотехническия университет-София "Корабостроене и морска техника" и "Технология на дървесината и мебелите", пише pariteni.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.