Мрежа

Нетаняху: Израел може да развие военно сътрудничество с Украйна, но с известни ограничения

0 1

Израел има готовност да обсъди въпроса за военно сътрудничество с Украйна, но този аспект съдържа „известни ограничения“. Това заяви днес израелският премиер Бенямин Нетаняху на обща пресконференция с украинския си колега Володимир Гройсман в Киев, предаде ТАСС.

Нетаняху уточни, че става дума за ограничения, засягащи проблеми на сигурността. Тези въпроси вероятно ще се обсъждат от представители на двете правителства, добави той.

„Според мен Украйна има сега голяма възможност (за развитие), която не бива да се изпуска. Според мен най-добрата възможност за това се поражда от кризата“ в страната, каза Нетаняху. Той подчерта, че криза е тласнала напред и развитието на икономиката на Израел. „По-ниски данъци, гарантирахме конкуренция и тогава започнахме да се движим напред“, обясни израелският премиер, цитиран от БТА.

Украйна и Израел имат възможност да развиват дейно двустранните си отношения в различни икономически сфери, отбеляза Гройсман.

„Можем да увеличаваме стокообмена, имаме нужда един от друг. Синергията в усилията може да ни гарантира световно лидерство“, увери украинският министър-председател, като посочи сред перспективните сфери „агропромишления сектор, енергетиката, машиностроенето, иновациите“, където по думите му Украйна може да се възползва от опита на Израел.

Нетаняху изтъкна „безспорното желание“ на Израел да развива сътрудничеството с Украйна и предложи по-специално да се разшири зоната за свободна търговия.

Според анализатори, цитирани от Франс прес, той е призовал вчера в Киев за укрепване на връзките между еврейската държава и Украйна с оглед да спечели на своя страна повече гласове в навечерието на парламентарни избори в Израел.

След падането на Желязната завеса в еврейската държава се установиха над един милион души от бивши съветски републики – една пета от сегашното население на Израел. Повечето от тези хора са склонни да гласуват за рускоезичната националистическа партия на Авигдор Либерман „Израел бейтену“, отбелязва Франс прес.

Придружен от украинския президент Володимир Зеленски, израелският премиер посети вчера мемориала в Бабий Яр, където е бил извършен най-мащабният масов разстрел по време на Холокоста. Над 33 000 украински евреи са били убити там през септември 1941 г.

Зеленски призова Нетаняху масовият глад в Съветския съюз в началото на 30-те години на 20-и век – т. нар. Голодомор – да бъде признат за акт на геноцид срещу украинския народ, съобщи ТАСС.

Тогавашното бедствие, трагедия за цялата страна, е обхванало не само Украйна, но и Беларус, Северен Кавказ, Поволжието, Южен Урал, Западен Сибир и Казахстан, погубвайки според различни оценки от 2 до 8 милиона души, отбелязва агенцията.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 6