Мрежа

Не пак, а отново: Брекзит за пореден път е основна тема в западния печат

0 215

„Борис Джонсън се отказва да прокара споразумението си за Брекзит и прави нов опит за насрочване на избори през декември“, гласи заглавието на в. „Гардиън“.

Британският премиер ще се откаже от опитите си да прокара споразумението си за Брекзит през парламента в опит да получи подкрепата на Либералните демократи и Шотландската национална партия (ШНП) за предсрочни избори преди Коледа, въпреки че партиите още спорят на коя дата да се произведат те, пише изданието.

Вчера Борис Джонсън не успя да получи гласовете на две трети от депутатите, които му трябваха за насрочване на избори съгласно съществуващия закон, след като голяма част от опозиционните депутати се въздържаха, предаде БТА.

Той обаче каза, че днес ще внесе изменение на този закон, което ще позволи произвеждане на избори на 12 декември. За този план ще му е достатъчно и обикновено мнозинство, така че би могло да се насрочат избори с подкрепата на Либералните демократи или ШНП.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин намекна, че партията му може да бъде убедена да подкрепи тази идея, като неговият „кабинет в сянка“ ще се събере по-късно днес да обсъди каква да е партийната позиция.

Корбин обаче добави, че трябва изрично да се впише конкретна дата в законовия текст, за да се попречи на Джонсън да я промени, и също така намекна, че би предпочел изборите да са преди 12 декември, като заяви, че всеки план трябва „да защити гласоподавателните права на всички наши сънародници“.

Лидерката на Либералните демократи Джо Суинсън каза, че не й допада предложената от Джонсън дата 12 декември, тъй като по това време много университети вече са излезли във ваканция и студентите са се върнали по родните си места.

За избори на 9 декември парламентът трябва да приеме съответния нормативен акт до четвъртък, но ако са на 12 декември, текстът може да се приеме и следващата седмица, отбелязва „Гардиън“ и напомня, че британският парламент се разпуска следващата сряда.

Джонсън иска избори, за да получи възможността да си възвърне загубеното парламентарно мнозинство, пише в. „Вашингтон пост“. Колебанията на лейбъристите да подкрепят нови избори според анализатори се дължат на несигурност как ще се представи партията им. Най-новите допитвания дават на Консервативната партия на Джонсън 10 пункта преднина пред Лейбъристката партия, отбелязва вестникът.

Либералните демократи казват, че биха се съгласили за избори на 9 декември, три дни по-рано от предложената от Джонсън дата, стига той да се откаже от плана си да се опита да прокара през парламента договореното с Брюксел свое споразумение за Брекзит, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Преди да подкрепят нови избори, Либералните демократи и ШНП трябва да бъдат удовлетворени от формулировката на правителственото предложение, ангажимента на правителството да не прокарва споразумението си за Брекзит и датата на изборите. Джонсън пък ще иска гаранции, че те няма да се опитат да внасят изменения в текста, отбелязва вестникът.

Въпреки недоверието между политическите партии, интересите им са сходни. Консерваторите искат да призоват британците да им дадат мандат за бързо излизане от ЕС. Либералните демократи искат избори преди Великобритания да напусне ЕС, защото тяхната платформа е Брекзит да се анулира. Това послание ще стане невалидно, ако изборите се произведат, след като Великобритания вече е излязла от ЕС, пише „Ню Йорк таймс“.

ШНП иска избори възможно най-скоро, защото бившият й лидер Алекс Салмънд ще бъде съден догодина по обвинения в опит за изнасилване и сексуално нападение – нещо твърде неудобно за предизборната им кампания.

Лейбъристите са особено уязвими заради непопулярността на Корбин и сложната му позиция по Брекзит, но избори през декември ще са рисковани и за консерваторите. Редица места на торите в южната част на страната са под въпрос заради растяща подкрепа за противопоставящите се на Брекзит Либерални демократи, пише изданието.

Остава неясно и дали поддръжниците на Брекзит ще обвинят Джонсън или парламента за нарушаването на обещанието на премиера да се излезе от ЕС на 31 октомври „каквото ще да става“. Избори преди Великобритания да напусне ЕС биха задържали в играта твърдолинейната Партия на Брекзита на Найджъл Фараж, което ще й позволи да отнеме важни гласове от консерваторите.

Избори в коледния период са извънредно редки във Великобритания. Политиците се опасяват, че гласоподавателите няма да са склонни да отидат до урните в зимния студ или че ще се подразнят от объркването на приготовленията им за коледната ваканция, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 66 − 63 =