Мрежа

Настаняват в психиатрия бащата, опитал да убие 7-годишния си син

0 0

42-годишният Борислав И. от Варна е настанен принудително в психиатрия в Ловеч за изследвания за срок от 30 дни, с решение на варненския окръжен съд. Преди две седмици мъжът наръга 7-годишния си син с нож, след като посегна и на собствения си живот. Той е обвинен в това, че на 23.10.2019 г. е направил опит умишлено да умъртви сина си.

От дълги години Борислав е наркозависим, като в момента на метадон. След задържането му, той бе настанен в Психиатрична клиника на УМБАЛ „Света Марина“ Варна за лечение. Междувременно, поради самонараняване с нож в областта на корема, извършено на 23.10.2019 г., на следващия ден му е била направена коремна операция в университетската болница. След стабилизирането на състоянието му, той беше настанен за продължаване на лечението в същото лечебно заведение.

На 23-и с Борислав е говорил психиатър, който е дал заключение, че към момента на извършване на деянието, той е бил в състояние на „продължително разстройство на съзнанието“, и не е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

При освидетелстването на Борислав в психиатрична клиника в продължение на няколко дни, това заключение на съдебнопсихиатричната експертиза не се потвърждава. Според държавното обвинение, той е престоял под надзора на психиатри в Психиатричната клиника по-дълго време, отколкото психиатърът го е освидетелствал за нуждите на психиатричната експертиза.

В съдебното заседание беше изслушано вещо лице – психиатър, който посочи че предвид опасността, която представлява Борислав за себе си и за околните, за да бъде преценено дали е вменяем и може ли да носи отговорност за постъпките си, е необходимо да бъде настанен в психиатрично заведение с охрана, каквато клиниката при УМБАЛ „Света Марина“ Варна не може да осигури.

Тричленният състав на Варненския окръжен съд, като взе предвид всички материали събрани в досъдебното производство определи, че е необходимо Борислав да бъде настанен под охрана за изследване в Специализираната психиатрична болница в Ловеч за срок от 30, през което време да бъде установено неговото психическо състояние и може ли да носи наказателна отговорност.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 71 = 74