Мрежа

Манолова обяви платформата „Изправи се“, която няма да става партия

0 1

Гражданска платформа на обикновения човек „Изправи се“ създава Мая Манолова.

Това не е партиен проект и няма да прераства в партия, а е сдружение, юридическо лице с идеална цел в обществена полза и защита на гражданските права, обясни Манолова. Всички сме граждани и от нас се очаква да говорим, а не да мълчим и да оставяме партиите да вземат решение вместо нас, обясни тя.

Заедно с нея учредители стават много от известните лица, които застанаха зад Манолова в кметската кампания. След тях са актьорите Деси Бакърджиева и Веселин Плачков, режисьорите Борис Панкин, Невена Андонова и Максим Генчев, олимпийският шампион по стрелба Таню Киряков, певицата Кристина Димитрова, икономистът Бисер Манолов, Тихомир Валериев от „Зелена Обеля“, Вера Иванова от „Системата ни убива“, ген. Валентин Цанков и представители на много други граждански структури.

Заедно сме в името на общи каузи, зад общи проблеми, които продължават да не са решени, за защита на всеки човек и правото му на достоен живот, на справедливост, обясни Манолова. А в понеделник към платформата ще се присъединят граждански движения, сдружения, инициативни комитети, браншови организации

Всеки ще запази своята независимост, но ще споделят и ще стоят зад общи каузи.

Гражданският натиск е последната надежда за коректив на властта. Гражданите плащат скъпо на партиите и институциите, а те са най-легитимният, силният, но и най-подценяваният инструмент на демокрация, каза Манолова.

Тя обяви 9 области на бъдеща работа, сред които достойни доходи и работа за всеки, защита на обикновения човек срещу монополите, за съдебна реформа, борба срещу корупцията, справедлива социална система, достъпни здравеопазване и образование, чист въздух, чиста храна, против презастрояването и др.

„Изправи се“ ще прави приемни за граждани, както и платформа за граждански натиск, дигитална платформа за подаване на сигнали от цялата страна. Ще оказваме натиск над институциите, обясни Манолова.

Проектът ще се финансира чрез дарения в електронна платформа. Както беше по време на кампанията, в която събрахме над 190 хил лв., обясни тя. И обясни, че работи в адвокатската си кантора и доходите й са високи, а всеки от учредителите отделя от средствата си. Хората и по места се включват от сърце и про боно, допълни тя.

Приемните ще са не само в София, а навсякъде в страната. Следващата седмица ще са в Северозападна България.

Ще се изправим и ще решаваме проблемите с гражданска енергия и натиск, обяви Манолова.

На въпрос дали на следващите парламентарни избори “ Изправи се“ ще си сътрудничи с партията на Слави Трифонов, Манолова отговори с: На хоризонта не се задават избори и хипотези и действия няма какво да бъдат коментирани.

С политика не трябва да се занимават само партиите, а и гражданите. Проблемите са политически, но касаят гражданите, затова е време те да се изправят и да вземат в ръцете си решаването на политически проблеми, които касаят техния живот и достойнство, обясни тя.

Не деля хората на леви и десни, каза Манолова. Целта й била да създаде пространство за дебат, мнения на хора от различни политически виждания. Ще търсим общи решения между леви и десни, но не за сметка на гражданите, обясни тя.

Платформата ни има функцията на Витамин С – ще усили личните ни съпротивителни сили. Нашата имунна система е наша грижа, обясни режисьорът Борис Панкин.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 48 − 47 =