Мрежа

Мамят пенсионери със „застраховка“ срещу ало измамници

0 322

След заседание в болнична стая в Бургас: Електронна гривна и домашен арест за „муле“ на братя от Ветово

Нова схема са използвали ало измамници, задържани при спецакция на полицията в Бургас, Русе и София преди броени дни. Те са убеждавали част от жертвите да дадат определена сума като „застраховка“  срещу ало измамници, която после да им бъде върната. Комбинаторите прилагали и елементи на добре познатата схема помощ, оказвана на МВР, като се представяли за полицаи. Това стана ясно днес в болнична стая в УМБАЛ Бургас, където е настанен един от петимата задържани за телефонни измами Тодор Дражев. Заради влошено здраве съдът се принуди да проведе изнесено заседание в болницата, за да гледа мярката му за неотклонение. 

Дражев се разследва за участие в опит за измама на 77-годишна жена от бургаското село Равнец, от която са поискани 2000 лв. точно като застраховка, за да не я намерят телефонни измамници. Възрастната жена била уговорена да даде парите и тръгнала към уреченото място, но за неин късмет по пътя  срещнала сина си. След като му разказала той веднага позвънил в полицията и така спестяванията й били спасени.

„Искам домашен арест, да мога да си пия лекарствата. По една шепа вземам всеки ден. Досега не съм извършвал престъпление, цяло Долно Езерево ме знае с добро. Ако не мога да направя добро, няма да направя зло“, каза прикованият с белезници на болничното легло Тодор Дражев. 48-годишният мъж твърди, че е бил подведен от мъж, който се представял за Николай и му се обаждал от скрит номер. По-късно станало ясно, че това всъщност е Красимир Илиев от Ветово, който с брат си Илиян били същинските телефонни измамници. 

По време на безпрецедентното съдебно заседание в болницата прокурор Светлана Божкова подчерта, че в дома на Дражев са открити мобилни телефони  и сим-карти, имащи отношение към престъпленията, в които е обвинен. Тя посочи, че вредата, нанесена на възрастни хора, е особено значителна и че те са били подлагани на агресивна вербална атака. Представителят на държавното обвинение каза още, че задържаният е участвал в извършване на няколко престъпления за кратко време и ако бъде с по-лека мярка за неотклонение може да се укрие или да възпрепятства разследването.

Според служебния защитник Марио Марков обаче такава опасност нямало, освен това Дражев бил в тежко здравословно състояние. Наскоро бил пребит от непознати / заради обостряне на травмата бил приет в болница след задържането му – б.а/, злоупотребявал с алкохола, а преди 10 г. прекарал туберколоза.  Адв.Марков поиска назначаване на съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали състоянието на обвиняемия Тодор Дражев позволява да бъде настанен в Следствения арест.

„Клиентът ми се е разкаял за стореното, не се е укривал. Той е бил помагач, сам не може да извърши престъпление и не е заплаха за пострадалите“, заяви служебният защитник на  Дражев и поиска по-лека мярка домашен арест, подписка или парична гаранция, съобразена с недоброто финансово състояние на обвиняемия, който бил безработен.  

След като се оттегли на тайно съвещание съдът наложи мярка домашен арест, като на обвинямия ще бъде поставена електронна гривна.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.