Мрежа

Майкъл Помпео ще противодейства на руското влияние на Балканите

0 0

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще се опита да противодейства на руското влияние по време на посещението си през следващата седмица в Черна гора и Северна Македония, най-новия и бъдещия член на НАТО, съобщиха в петък официални представители на САЩ, цитирани от Асошейтед франс прес.

Помпео също ще посети Гърция, като ще започне пътуването си на 1 октомври от Италия, където ще има аудиенция при папа Франциск.

Помпео, евангелистки протестант, ще се обърне към ватиканския форум за развиване на партньорства с други религиозни организации. Първият американски държавен секретар от италиански произход ще посети и дома си на предците в Абруцо, предаде Фокус.

По време на посещенията на 4 октомври и в Черна гора, и в Северна Македония, „ще говорим за усилията на Русия да сее раздори в региона“, заяви високопоставен американски служител в Ню Йорк в кулоарите на Генералната асамблея на ООН.

„От тези суверенни и независими държави и техните народи зависи да вземат решенията си в посоката, в която искат да вървят. И моето решение да настояват за членство в НАТО, според мен, беше важно за тях“, заяви официалният представител.

Длъжностното лице посочи предполагаемия заговор за преврат през 2016 г. в Черна гора, който е имал за цел да осуети плановете на бившата югославска република за присъединяване към НАТО.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 6 + 1 =