Мрежа

Липса на специалисти у нас лишава деца със специални нужди от ерготерапия

0 643

Липса на специалисти принуждава семейства на деца с увреждания да изминават големи разстояния, за да получат нужната терапия. Причината е, че у нас ерготерапевтите, които се грижат за малките пациенти със специални нужди, са изключително малко. За да получи синът ѝ необходимата подкрепа, на Албена Александрова и детето ѝ им се налага да пътуват от Перник до София два пъти седмично. Александър е на 13 години и страда от аутизъм, предаде bTV. 

В София са 4-5, които са претоварени от работа и е трудно да намериш ерготерапевт, който да работи с детето ти, защото те са много малко, а децата са много”, казва майката. „Нашето предимство е че ние сме от Перник, това го отчитам като предимство, защото можем да ползваме услугите на центровете в София, защото, за съжаление, в Перник такъв няма и в малките градове няма”, уточнява жената. Вече две години Алекс посещава ерготерапевтичен център, майка му споделя, че напредъкът му е голям.

„Егротерапията ми отговори на много въпроси, които съм си задавала защо моят син не може това, защо изпитва това, защо не желае да направи нещо. Ерготерапията помага на децата с аутизъм, конкретно за моя случай говоря, в това да премахне тези му нарушения, като дори едно обикновено слизане и качване по стълби. Това е много важно, всяко едно двигателно умение е много важно за развитието на всяко едно дете. Премахва тези сензорни нарушения, т.е. дразненето от определен шум, от докосване на материя, от миризма, увеличава разбирането му, т.е какво искам аз от него”, споделя майката.

Ерготерапията набира все по-широка популярност в Европа. Ролята ѝ е да подобри самостоятелността и независимостта на хора с различни увреждания. Да създаде умения за самообслужване и трудова дейност. „Ерготерапията се занимава с това хората да бъдат по-самостоятелни и понезависими в техния живот, като допълнение на дейностите като обличане, хранене, лична хигиена”, обяснява ерготерапъветът Добромира Георгиева. Тя е млад специалист. Въпреки че е един от малкото ерготерапевти, на нея също ѝ се налага упорито да си търси работа, защото специализираните центрове са малко на брой, в големите градове. Проблем е и финансирането – повечето центрове, в които се предлага ерготерапия, са частни, а в държавните подобна услуга засега не осигурява. Малко хора завършват тази специалност и не всички намират реализация на пазара на труда, коментира в студиото на „Тази сутрин” Петър Лазаров от Асоциацията на ерготерапевтите. Здравната, социалната и образователната система не са запознати с ерогтерапията като успешна дисциплина, за да наемат специалисти, допълни той.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 82 + = 85