Опасно ли е залитането?

https://mreja.bg/komentar/opasno-li-e-zalitaneto/78605 Mreja.bg
Опасно ли е залитането?


Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

То може да се дължи на преходно нарушение на мозъчното кръвообращение (транзиторна исхемична атака). Това е един от най-опасните, но подценявани нарушения на мозъчното кръвообращение. При него замайването, световъртежът, залитането, падането, прилошаванията, смущенията в говора, краткотрайната загуба на съзнание, нарушенията в зрението, слабостта или изтръпване на крайниците бързо изчезват.

Болните възстановяват здравето си най-често за 5-20 минути след инцидента, рядко над един час. Опасността идва от подценяването на възможността за активна профилактика. Тези "малки инсулти" са един от най-опесните рискови фактори и почти сигурен предшественик на мозъчен инсулт в следващите месеци и години.

Нерядко единствени прояви са "дроп атаките" при по-възрастните болни. Това е падане, но други симптоми няма. То обикновено не се обуславя от промяната на позата на тялото, нито от движения на главата. По-често няма и загуба на съзнанието и болният се възстановява веднага след падането. Той може да се изправи веднага след пристъпа и да е напълно ориентиран.

Дроп атаките при преходни исхемични нарушения на мозъчното кръвообращение във вертебробазиларната система са следствие на исхемия в мозъчния ствол и на структурите, които имат отношение към поддържането на мускулния тонус на крайниците. При по-възрастните хора паданията обикновено се съчетават и с други прояви на вертебробазиларна недостатъчност: световъртеж, двойно виждане, нарушаване на координацията и най-често са провокирани от промяна в положението на главата и шията.

Сравнително често, при 3,5% от жените на средна възраст, без видима или доловима причина дроп атаките при вървеж се дължат на различния начин на ходене или недостатъчен мускулен тонус в отделни моменти на четириглавите мускули на бедрата двустранно.

Новите медикаменти могат да променят прогнозата при застрашените и преживелите вече инсулт. С подходяща диета, разходки и положителна мотивация човек може да си осигури оптимално функциониращ мозък. Зачестяването на замайването и падането, със или без краткотрайна загуба на съзнание, изисква спешна консултация с невролог.

Още бързи консултации от специалисти четете в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.