Мрежа

Комарите и мухите не били преносители на африканската чума по свинете

0 108

Засега няма доказателства комарите и мухите да са преносители на африканската чума по свинете (АЧС). Вирусът не се предава чрез тях. Това заявиха научните специалисти, изпратени в Плевен в рамките на информационната кампания срещу заболяването, организирана от МЗХГ, съобщи БТА.

Тримата експерти – д-р Роман Пепович, д-р Георги Стоименов и доц. д-р Чавдар Филипов от Лесотехническия университет в София, отговориха на въпроси и коментари на участници в днешното заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с АЧС. И тримата бяха категорични, че в света няма ваксина и терапия срещу този вирус.

На територията на областта вирусът е регистриран при диви прасета, разпространява се от тях и от хора – чрез обувките и храната; пренася се механично и от кучета, котки, чрез остатъци при клане на прасета, поясниха експертите. Загробването на животните не заплашва с екокатастрофа, защото не се прави на места, където има подпочвени води и водоизточници, допълниха те. Важно е стопаните да не крият прасета и да не търгуват с продукти от тях, изтъкнаха научните работници.

Областният управител Мирослав Петров, по-рано, със своя заповед, обяви бедствено положение в областта във връзка със ситуацията с АЧС.

На срещата днес той предупреди „да не се прави политика със ситуацията преди местните избори, а да се изпълняват мерките срещу заболяването най-строго и отговорно“.

Д-р Иван Йорданов – директор на ОДБХ в Плевен, заяви на въпрос на БТА, че до момента в областта са евтаназирани 226 прасета от лични стопанства в 15 селища, попаднали в трикилометрова зона около огнища на зараза. През последните 4-5 дни има тенденция на спиране на заболяването на територията, няма нови положителни проби, отбеляза той. Изключително важно е да няма прасета в личните стопанства, заяви д-р Йорданов.

Специалистите разкриха, че се обсъжда въвеждане на ограничителен период за отглеждане на прасета в лични стопанства. Според тях на национално ниво се очаква да бъдат защитени животновъдите за претърпените щети.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.