Мрежа

Кметът на Белене: Градът е създаден за АЕЦ

0 429

Градът Белене и общинската администрация сме умерени оптимисти в това, че ще бъде приключено началото на строежа на АЕЦ и дадена възможност на бизнеса да ръководи процеса за атомната централа. Това заяви кметът на община Белене Милен Дулев, цитиран от БТА.

По думите му хората са раздвоени след близо 40-годишно чакане. Оптимисти сме за проекта АЕЦ-Белене, но умерени, подчерта Дулев. Приветстваме процеса и като цяло оптимизмът надделява, добави той.

Според кмета, площадката за АЕЦ – Белене, която притежава НЕК, е голямо богатство. Тя е държавна собственост, посочи той. Площадката според мен се поддържа в добро състояние, изтъкна Дулев. Според него населението като цяло е оптимистично за развитието на града и за целия Северен централен район.

„Градът е създаден за атомна централа. От 80-те години на миналия век е строен и развиван за наличието на АЕЦ. Всички квартали, центърът, са изградени за град, който трябва да поеме повече хора. Входната артерия на град Белене, улиците са проектирани и изградени по-големи, така че да поемат трафика. Инфраструктурата е съобразена с проекта за АЕЦ. Като всички малки градове, градът Белене страда от обезлюдяване. Сега общината е около 10 хиляди жители, от тях 1500 са в селата. За мен няма значение какъв ще бъде начинът на финансиране на проекта АЕЦ – Белене, важното е да има развитие в тази посока“, коментира кметът Милен Дулев.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 3 = 5