Мрежа

Китай стартира първия си проект за отопление с ядрено гориво

0 1

Хайян в провинция Шандун стана първият град в Китай, който се отоплява от АЕЦ. След два дена пробна експлоатация, ядрената централа с два реактора започна да отоплява домове на площ от 700 000 кв.м. тази зима и се очаква да покрие целия град до 2021 г., се казва в съобщение на Държавната корпорация за енергийни инвестиции.

Предвид плановете за добавянето на още реактори, централата в бъдеще ще може да снабдява с топлинна енергия жилища на площ от 200 милиона квадратни метра в зона с диаметър 200 км, спестявайки 6,6 милиона тона въглища всяка година.

При настоящия си мащаб, проектът може да пести 23 200 тона въглища годишна, намалявайки дима и праха с 222 тона, емисиите от серен диоксид с 382 тона, на азотни оксиди с 362 тона и на въглеродни диоксиди с 60 000 тона.

Отоплителната система, която е изолирана от ядрената верига, но може да използва загубената енергия, е безопасна и екологична, посочват анализатори, предаде bulgarian.cri.cn.

Използва се нерадиоактивна пара от атомната централна, която затопля водата в градските централизирани отоплителни системи.

Двата реактора започват да оперират през 2018 и 2019 г респективно.

Първата система за отопление с ядрено гориво е въведена в Швеция през 60те години. По-късно Русия, Швейцария и Румъния развиват подобни.

Северните провинции Хъбей и Дзилин също обмислят подобен вариант за централно отопление.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 6