Мрежа

Китай подготвя план за създаването на постоянна база на Луната

0 322

Китай провежда мащабни тестове и дългосрочно планиране на своята програма за осъществяване на проучване на Луната от хора и като цяло в научните среди, занимаващи се с това, съществува консенсус и предварителен план, посочи инж. Чън Шангуан, заместник главен конструктор на китайската програма за човешко присъствие и полети в Космоса пред Първия китайски конгрес за космически науки, който се проведе от 25 до 28 октомври в град Сямън, провинция Фудзиен, съобщава Радио „Китай“.

По думите му, бъдещата накова в космическата програма на Китай е да се изследва Луната и създаде там база научни изследвания и натрупване на технологии и опит за навлизане в дълбокия Космос. „Дългосрочната ни цел е изпращането на хора на Марс“, посочи той.

Според Чън Шангуан, стъпването на Луната на човешки научни екипи е ключово за подобряване разбирането за нейното образуване и еволюция, както и за мултидисциплинарни изследвания, включващи области като физика, химия, астрономия и геология и използване на място на ресурсите в естествени условия на ниска гравитация, слабо магнитно поле и висок вакуум. Подобни изследвания – по думите на Чън – ще помогнат за разширяване на иновациите и развитието на фундаменталните науки.

„Решаването на научни проблеми, свързани с оцеляването на човека на Луната, би могло да постави основата за това да навлезем в дълбокия Космос“, смята инженерът.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 9 + 1 =