Мрежа

Кирил Петков и Нинова дали 360 млн. на Велико Желев. Арестуваният бос на Хидрострой спонсорирал партията на Стефан Янев

0 1 606

Босът на „Хидрострой“ Велико Желев, който снощи бе арестуван по обвинение в принуда и нанасяне на телесна повреда на свой служител, е бил сред спонсорите на партията на Стефан Янев – „Български възход“. Обаче, източниците и условията за финансирането на коалицията на експремиера с Румен Петков са станали ябълката на раздора между двамата, вследствие на което АБВ се раздели с генерала и се присъедини към Мая Манолова в Левицата.

Именно „Хидрострой“ получи от последния редовен кабинет на коалиционните партньори Кирил Петков и Корнелия Нинова поръчката за 360 милиона лева за строежа на тунел под Шипка.


Не е тайна, че бизнесменът е любимец на Статуквото и то още от царско време – коалицията НДСВ, ДПС, при която е шеф на Агенция Пътна инфраструктура. После при Тройната коалиция е съветник на прочулия се покрай корупционния скандал с пътно строителство Батко и Братко член на Ниновото актуално ръководство на БСП и тогавашен ресорен министър Асен Гагаузов.

Веднага, след като напуска държавната работа, Желев подкарва Макларън за 360 000 евро – някои казват, че бил автомобилът на Румен Гайтански – Вълка, а за 19-ия рожден ден на сина си му подарява Ламборгини за още толкова, пише „19min“. В морската столица култов от многото проекти на „Хидрострой“ – общо за стотици милиони лева – е булевард „Васил Левски“, който не само струваше 46 млн. лв. на километър, не само беше изпълнен с 9 месеца закъснение от срока по договор, не само беше така уникално проектиран и реализиран, че мина през трибуните на стадион, но и пропадна ден след пускането си.

Компанията се прочу в лоша светлина и реконструкцията на Петицата и ул. „Алабин“ в София, едва приключила неотдавна, заради което той беше глобен с 1 милион лева от кмета Фандъкова.

Името на Желев нашумя покрай купуването от вдовицата на милиардера Емил Кюлев на най-красивата сграда на жълтите павета – централата на ДЗИ на бул. Цар Освободител в сърцето на София, част от архитектурния комплекс на зала България и едноименния гранд-хотел. Тя му беше продадена за 10,85 млн. евро с ДДС, малко над застрахователната й стойност.
Източник: pik.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 71 + = 80