Мрежа

Йоханес Хан: Северна Македония заслужава зелена светлина от ЕС за преговори през октомври

0 1

Северна Македония заслужава през октомври да получи зелена светлина за започване на преговори за членство в Европейския съюз заради всичко, което направи през последните години с реформите, с Преспанското споразумение с Гърция и с Договора за добросъседство с България, заяви еврокомисарят Йоханес Хан на пресконференция в Скопие след среща с премиера Зоран Заев, предават агенция МИА и БТА.

„Това е национална цел и всички в държавата трябва да работят за нея. Надявам се всички да подкрепят необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети занапред, за да се постигне това, което мнозина от нас искат да видят – зелена светлина за започване на преговорите“, каза Хан.

Той изрази съжаление, че страните членки все още не са единодушни за датата за преговори, тъй като Северна Македония е направила всичко, което е било поискано от нея.

„ЕС също трябва да даде своето, а не само вашата страна. Но затова е необходимо да продължите реформите“, подчерта Хан, като добави, че страните членки на ЕС следят отблизо процеса на реформи, но те се правят не заради ЕС, а преди всичко за доброто на гражданите.

Хан каза, че Северна Македония трябва да продължи борбата с корупцията и организираната престъпност, защото върховенството на закона е необходимо както за политическата и икономическата стабилност на страната, така и за доверието на гражданите в институциите.

На същата пресконференция Зоран Заев каза, че Северна Македония ще продължи реформите, за да „не даде алиби“ на ЕС отново да отложи преговорите за членството й. Той заяви, че властите са готови за сътрудничество с опозицията по всички ключови въпроси от интерес за държавата и гражданите.

Йоханес Хан е на работно посещение в Северна Македония, откъдето по-късно днес ще отпътува за Сърбия.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.