Завод за ремонт на F-16 ще правят “Локхийд Мартин” и “Авионамс” (Обзор)

https://mreja.bg/jalto/zavod-za-remont-na-f-16-shte-pravyat-lokhiyd-martin-i-avionams-obzor/57736 Mreja.bg
Завод за ремонт на F-16 ще правят “Локхийд Мартин” и “Авионамс” (Обзор)


Щял да обслужва не само нашите изтребители, но и на съседните държави

БАН и американците ще разработват български дронове

Национализираният през 2016 г. завод “Авионамс” ще ремонтира изтребители F-16 като част от сделката, при която България купи 8 нови изтребителя за 2,2 млрд. лв.

Производителят на самолетите “Локхийд Мартин” ще помогне на “Авионамс” с оборудването на линии и обучение на персонал, за да може българският завод

да поддържа

електрическите

и хидравличните

системи на

самолетите,

както и на колесника, съобщи във вторник мениджърът на българския проект в компанията Джим Робинсън.

“Авионамс” ще може да обслужва не само нашите изтребители, но и всички F-16 на държавите от региона, обясни той.

Изграждането на завода на територията на “Авионамс”, който в момента няма лиценз за ремонт на самолети, е част от индустриалното сътрудничество при покупката на изтребителите.

“Локхийд Мартин” ще направи и съвместен проект с БАН и български фирми за производство на български бойни дронове. Все още обаче не е уточнено коя българска фирма ще участва в този проект.

Както изграждането на завода, така и проектът за разработване на дронове засега нямат дати за стартиране, обясни Робинсън пред “24 часа”. Не са ясни и какви ще са инвестициите в двата проекта.

Освен това “Локхийд Мартин” ще оборудва тренажори за пилоти във военновъздушното училище в Долна Митрополия, където ще се обучават пилоти не само за F-16. Американците ще помогнат и за модернизация на учебните програми за пилоти.

“F-16 Block 70 е машина с 12 000 летателни часа живот – над 50% повече от най-близкия ни конкурент. Бихме искали поддръжката в този период да се извършва тук, в България - и от механиците на вашите ВВС, и от българската индустрия. Затова ще използваме всичките си технологии, умения и способности, за да модернизираме фабриката “Авионамс”, допълни Робинсън.

Осемте закупени изтребителя F-16

ще пристигнат

с пълния набор

бойни

способности

и ще може да бъдат използвани от първия ден, обясни още представителят на “Локхийд Мартин”. Реално военновъздушните сили на САЩ ще са тези, които ще приемат самолетите и ще гарантират, че са качествени и годни за бой, обясниха от компанията.

Първите 2 самолета за България ще бъдат произведени през декември 2022 г. и на тях ще започне обучението на българските пилоти. Тези два самолета ще дойдат у нас през 2024 г., а година по-рано - през 2023 г., България ще получи шест от изтребителите.

“С F-16 България ще стане още по-надежден партньор и ще намали зависимостта си от руско военно оборудване”, коментира пък Джъстин Фридман, шарже д'афер в посолството на САЩ.

При следваща поръчка на още 8 изтребителя цената ще е по-ниска, защото в проекта сега са включени резервни части и наземно оборудване, обясниха американците.

До края на годината военните си избират и новите БТР-и

До края на 2019 г. Министерството на отбраната ще е избрало и какви ще са новите бронирани машини за пехотата, които ще бъдат купени за 1,46 млрд. лв.

Плановете на военните са да бъдат купени 150 бойни и спомагателни машини, с които да бъдат оборудвани три батальонни бойни групи.

До 31 октомври четирите поканени производители на бронирани машини трябва да подадат офертите си в Министерството на отбраната. За участие в търга са поканени ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System - MOWAG (Швейцария).

Офертите ще бъдат оценени до 20 декември и ще започнат преговори с класираната на първо място фирма, обясниха от министерството.

Така реално до края на годината може да са ясни доставчиците и на нови бойни кораби и на новите бойни машини. Плащанията по тези сделки обаче ще са чак през 2020 г., тъй като заради сделката за F-16 бяха пренасочени предвидените за тях средства към покупката на изтребители.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.