С метода “Минесота” лекуват алкохолизъм в “Суходол” - 20 на сто е ефективността

https://mreja.bg/jalto/s-metoda-minesota-lekuvat-alkoholizam-v-suhodol-20-na-sto-e-efektivnostta/64217 Mreja.bg
С метода “Минесота” лекуват алкохолизъм в “Суходол” - 20 на сто е ефективността


Въвежда се от началото на септември - полски специалисти показали на българските си колеги как да го прилагат

От началото на септември в България навлиза най-успешният модел за лечение на зависимости - “Минесота”. Той се въвежда от специалистите на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА).

Между 30 юни и 4 юли полските социални терапевти Анна Швед и Анджей Майгер бяха у нас, за да проведат 5-дневно обучение на лекарите и медицинските сестри в Държавната психиатрична болница. В стационарния блок “Суходол” в някои групи за алкохолно зависими новият за България метод за лечение се тества още от началото на август. Това обяснява директорът на ДПБЛНА д-р Владимир Николов. През обучението преминават и специалистите от Превантивно-информационните центрове от различни градове в България.

Статистиката показва 20% успеваемост при лечението с програмата “Минесота”. При нея се работи в групови сеанси, но се използва и индивидуален подход към пациента. Всеки лекуващ се има свой терапевтичен план, който е съобразен с целите и възможностите му. Това води до по-добро себеопознаване и според специалисти именно на това се дължи високият процент ефективност.

В “Минесота” се изпълняват различни задачи, които трябва да се представят пред групата. Най-често са в писмен вид като домашно. В тях

пациентите

трябва да опишат

дневните си

преживявания

подобно на дневник и да направят наблюдения върху реакциите си.

Особеност е, че сред лекуващия екип има член, който е възстановяващ се зависим с дълга ремисия - поне 2 години.

Той е обучен допълнително за консултант.

Програмата “Минесота” е създадена през 1946 г. в болница в щата Минесота. Идеята за нея е на двама специалисти - единият психолог, а другият психиатър, които навярно са били алкохолици в процес на лечение. Те комбинират похватите на групите на анонимните алкохолици и знанията, които са натрупали в практиката си.

Включват в терапията индивидулния подход към всеки пациент и участието на семейството. Постепенно програмата започва да се разпространява из цяла Северна Америка, а по-късно и в Европа.

Директорът на Държавната психиатрична болница д-р Владимир Николов:

"В цял свят расте броят на зависимите заради стреса и отчуждението"

- Д-р Николов, каква терапия ползвахте преди “Минесота”?

- Преди терапията ни беше подобна, но “Минесота” се отличава с това, че се работи в групи и се предлагат алтернативи за решаване на емоционалните проблеми. Има много елементи около когнитивно-поведенческата психотерапия. Всеки ден се правят срещи от сутрин до вечер в клиниката “Суходол”. Понякога се събират по 20 души и продължава по час и половина.

- Този метод е нов за България. Как решихте да го въведете?

- Миналата година бях във Варшава в център за обучение, който двама поляци водят. Запознах се с тях. Програмата е американска, но във Варшава е центърът за обучение за Югоизточна Европа. Предложих им да дойдат в България и да обучат нашия екип. Съгласиха се веднага.

- Още от август сте започнали да прилагате частично програмата. Какви са резултатите до момента?

- По-добри са, отколкото преди. От 100 души 20 се отказват да пият. Другите рецидивират, но ако пак влязат в програмата, 20% от тях трайно спират да пият. И така за 10 години например всичките 100, минавали през програмата, ще спрат да пият. Преди успеваемостта ни беше под 20%.

- Какво правят пациентите в програмата “Минесота”?

- Освен че обсъждат проблема си, пишат домашни, условно казано. Пишат какви са били преживяванията им през деня и как са се справили с емоциите си например.

- В интернет могат да се открият препарати под формата на капки, които предлагат пълно излекуване от алкохолизъм. Фалшиви лекарства ли са това?

- Това са глупости. Абсолютни лъжи. Не е възможно да се излекува с капки и други такива. Това е харчене на пари на вятъра. Има медикаменти, които намаляват влечението към алкохола, но те трябва да се комбинират с терапия.

- Каква е причината много артистични личности като актьори, певци, музиканти да прибягват към чашката?

- Не само към чашката. Най-много наркотици и алкохол се употребяват точно в тези среди, а причината е големият стрес.

- Във всяка профсия има стрес. По-малко стресово ли е да си шофьор на автобус например?

- Шофьорите на автобус няма как да пият, защото ги следят много строго. Ако иска един шофьор да си загуби работата, нека пие. Всяка сутрин той минава на дрегера. Докато хората на изкуството никой не ги контролира, а работата им е доста стресираща. Животът им минава и в бохемски компании.

- Знаем за вредите, а има ли ползи от алкохола?

- Да, алкохолът няма само лоша страна. Има и положителна. Намалява стреса, повдига настроението, човек се чувства по-самоуверен. По-свити, стресирани хора употребяват точно за това алкохол, за да разчупят малко социалната си рамка за по-добро социално общуване.

- Каква най-често е причината за пристрастяване към алкохола?

- Има хора, които генетично са предразположени към тази зависимост. Дори да спрат и да не са пили от 5 години, и най-малкото изпито количество алкохол може отново да ги накара да влязат в порочния кръг. Мечтата на всеки зависим е да може да пие с мярка, но просто не може да се спре.

- Колко време е нужно, за да се появи алкохолната зависимост?

- Развива се постепенно. Процесът може да отнеме около 10 години редовно пиене. Влияят също увеличаващият се стрес, отчужденост от близките. Това води до повишаването на консумацията на алкохол в световен мащаб. В цял свят зависимите от алкохол са между 5-7%. Лошото е, че с времето се развива толеранс. Увеличава се консумацията. Има хора, които достигат до над литър концентрат за 24 часа.

- Защо избягвате думата “алкохолик”?

- Защото алкохолната болест до 50-те години на миналия век се е възприемала като морална оценка: “Остави го този алкохолик!”. Едва през 50-те години официално алкохолният проблем влиза в международната класификация като болест, диагноза. Много малко време е минало оттогава и хората още не са се отърсили от тази негативна конотация към злоупотребата с алкохол.

- Нужно ли е да се наложат някакви ограничения на алкохола?

- Не, имало е сух режим в САЩ и какво? Алкохолът ни е съпровождал от зората на човешката цивилизация.

В цял свят расте броят на зависимите

заради стреса и

отчуждението

В Армения има археологически находки на винарна с бъчви на 4000 г. пр.Хр. Цялата християнска култура например се позовава на обичаи, свързани с алкохола.

Христос на една сватба превръща водата не в масло или мляко, а във вино. Неслучайно, когато Ной намерил суша и водата започнала да спада, първото нещо, което направил, било да посади лозе.

- Колко време може да продължи лечението от алкохолизъм?

- Цял живот продължава. Това, което е много важно за лечението на зависимостта към алкохол, е, че първо самият индивид трябва да го признае. След това да признае, че не може сам да се справи, и, трето, да заяви, че му е необходима външна помощ. Така човекът тръгва към пътя на възстановяването. Той не трябва нито за момент в живота си да забравя, че е зависим. В момента, когато го забрави, се връща обратно.

- За какво време от лечението се преминава през физическата зависимост?

- Минава се за 5-6 до максимум 10 дни, но физическата зависимост изобщо не е проблем. Проблемът е психическата зависимост, защото тези хора не могат да се справят с емоциите си.

Това, което се прави в рехабилитационната програма, е тези хора да се научат да се справят със своите емоции. Много е важно да намерят някакъв друг начин за справяне със стреса и напрежението. Може да е някакъв спорт или хоби.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.