Мрежа

Изненада: Спират старите коли в центъра на София

Новата мярка влиза в сила от 1-ви декември 2023

0 964

Общинският съвет реши да забрани влизането на стари автомобили в централната част на столицата  от следващата година. На тях ще им бъде ограничено правото на придвижване в карето между булевардите Васил Левски – Патриарх Евтимий – Ген. Скобелев – Сливница – Опълченска или т.нар. Малък ринг.

Екологичната мярка обхваща колите, които попадат в екологична група 1, като от нея ще бъдат засегнати близо 40 000 МПС-та.  Наредбата на СОС срещна достатъчна подкрепа сред съветниците, а целта й е да обособи зони с ниски емисии на вредни газове.

Наредбата е разработена от екипа на кмета на общината и съвсем не е нова. Лятото гласуването й бе отложено за по-късно след натиск на голяма група съветници с мотив за прецизиране и доработка на текстовете.

Предвидената мярка е пилотна за България и до момента не е прилагана от никоя община до момента, въпреки не малкото изследвания по темата. Подобни действащи мерки има в множество големи градове от Европейския съюз.

Според общинските съветници новата мярка ще обхване дизеловите автомобили, които са по-стари от 20 години, както и бензиновите по-стари от 30 години.

По план година след прилагането на тази мярка ще се премине към ограничаване и на автомобилите от 2-ра екологична категория.

Източник: dir.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 3 = 1