Мрежа

Избирателят се оказа по-голям прагматик, отколкото изглежда

0 429

Кметовете, които бяха избрани на първи тур, имат няколко общи качества – говорят с хората и успяха да променят нещо в градовете си

Една от поуките на тези избори е, че избирателите се оказаха много по-големи прагматици, отколкото изглеждат.

Навсякъде, където досегашните кметове са управлявали добре – т.е. променили са нещо в градовете към по-добро и не са попадали в много шумни скандали за корупция –

бяха преизбрани с

впечатляващи

резултати

Или там, където имат много голяма конкуренция – много конкуренти и много активни, отиват на втори тур с водеща позиция и с много голяма вероятност да бъдат преизбрани.

Например с най-висок резултат на тези избори е кметът на Враца с близо 73%. Подобни са резултатите във Велико Търново, Бургас и Стара Загора. Кметът на Варна не минава на първи тур, но при него определено това се дължи на новото изборно правило – бюлетините, в които е отбелязано “Не подкрепям никого”, не се вадят от общия резултат, а се броят като отделна политическа сила.

Тази промяна бе направена след скандала със субсидията, за който съобщи “Шоуто на Слави”. Но заради сравнително високия процент хора, избирали тази опция, реалните 50%, необходими, за да минеш на първи тур, не са 50, а около 57. Реалните гласове за Иван Портних са някъде там, но заради тези, които не подкрепят никого, официалният му резултат се оказва под 50% и той няма да бъде избран на първи тур, вероятно.

Избирателите не отказват доверие на хората, които сега ги управляват, ако си гледат работата. Разбира се, трябва да кажем и две думи за София. Въпреки активната кампания на Мая Манолова водач за втория тур е Йорданка Фандъкова, като преднината ѝ са мери с убедителните 10%.

Какво е общото между избраните на първи тур – ето внимателен поглед върху няколко от тях.

От 2007 г. Димитър Николов е кмет на Бургас и през нито един от 4-те местни избора досега пред бургазлии не е стоял въпросът дали той ще е следващият управник на града.

Една от основните причини е, че е диалогичен и намира общ език с всички партии, независимо кой е в опозиция. Затова се ползва със симпатии и от ляво, и от дясно настроени бургазлии. Дори като зам.-председател на ГЕРБ Николов

скъсява

дистанцията с

опонентите,

без да парадира

с поста си

в партийната йерархия. Отнася се френдли с гражданите и минава за по-нестандартен кмет, различен от стереотипа на костюмирания отегчен общинар.

Прагматичен е и винаги поставя рациото на преден план пред идеологията, когато се касае за Бургас. Енергичен е и не управлява по инерцията и комфорта на мнозинството, което ГЕРБ му осигурява в общинския съвет. Умее да тушира в зародиш зараждащи се скандали и създава спокойна атмосфера в Бургас, без напрежение сред гражданите му. Не се вписва в представите за недостъпен кмет, до който трудно можеш да припариш – може да го видиш на всички невралгични точки в града, по ромските махали, сред работниците по обектите, с дъждобран при наводнения, до линейките при атентата в Сарафово.

Но най-важното е, че при управлението на Николов Бургас видимо се промени, което не се отрича и от опозицията. Задвижва крупни проекти със стратегия за години напред, дори на пръв поглед да изглеждат илюзия. Още след първия мандат Бургас доби самочувствието да претендира за морска столица на България и в много отношения дръпна пред Варна с едни гърди напред.

Компетентен е по важните за града въпроси, но най-важното е, че никога не остава равнодушен и към най-малкия проблем, за който сигнализират бургазлии. Затова се ползва с уважението на съгражданите си независимо от конюнктурната среда в страната.

Умее да изслушва, не е холерик и създава усещане за уравновесеност. Мнението му тежи както сред своите в ГЕРБ, така и сред опонентите му, които трудно намират доводи да го цакат.

Не хвърчи в облаците и е здраво стъпил на земята.

Семейното му положение – женен, с три деца, допълнително внася респект у бургазлии, които държат на патриархалните ценности.

Изключително работоспособен,

готов 24 часа в

денонощието да

решава проблеми

и кризисни

ситуации

на терен, открит и достъпен, заразяващ с любовта си към Велико Търново – това е Даниел Панов, на когото жителите на старата столица гласуваха доверие за трети път.

52-годишният Панов влезе в тези избори след два успешни мандата и без скандали зад гърба си.

За 8 г. начело на града на Асеневци, а и преди това, докато управляваше туризма, той постигна много за утвърждаването на Велико Търново като топдестинация за културен туризъм. По-осезаема обаче за съгражданите му, които отново го подкрепиха, е промяната в градската среда, инфраструктурата, условията за живот, както в централната част и Старо Търново, така и в кварталите.

Градът доби европейски облик, без да губи от уникалния си дух на историческа и духовна столица – също успех на неговото управление.

На разположение 24/7, Панов можеше да бъде видян с гумени ботуши при наводнения, редом до огнеборци при бушуващи горски пожари, обхождащ паветата и строителството в кварталите. Навсякъде разговаряше с хората и чуваше тяхното недоволство, координираше спасителни операции, търсеше решения.

С размаха на визионер успя да получи подкрепата на правителството за важни за търновци инфраструктурни проекти. Неслучайно веднага след края на изборния ден призна, че има планове не за 4, а за следващите 10 г., които реално ще се случат.

Разбира се, когато се работи здраво, неизменно се трупат и негативи. Така може да се обясни, че гласувалите за него на тези избори са с около 5% по-малко от онези на вота през 2015 г., когато го подкрепиха 65,77% от избирателите. Но това съвсем не омаловажава разликата от близо 30% с втория на вота – шампионката Весела Лечева от БСП.

Той не обещаваше, а показваше реално направеното и поемаше ангажименти разумно, само което може да изпълни. Всъщност част от проектите вече са в ход – като този десетилетните ями в старото военно училище да се превърнат в нов градски център, трафикът да се разтовари с генерален план за транспорта и паркирането, да се разкрият 275 нови места за децата на Велико Търново с две нови детски градини.

Както “24 часа” прогнозира, жителите на Враца дадоха гласа си за кандидата, на когото повярваха, че има възможности да осигури повече работни места в общината и да благоустрои града.

Избирателите повярваха на досегашния си кмет на ГЕРБ Калин Каменов и с огромна преднина пред останалите кандидати му гласуваха доверието си за втори мандат.

С над 73% от гласовете на отишлите до урните Каменов

безапелационно

победи

най-сериозния

си опонент

от БСП Момчил Младенов. Дори заклетите привърженици на столетницата в селата около Враца не дадоха гласа си за бившия царист, пристанал на социалистите и предпочетоха да имат кмет, който за един мандат реализира по-голямата част от предишната си програма.

Каменов успя да привлече инвеститори, които вече строят заводите си край града. При подписването на договорите с фирмите той се зарече, че няма да допусне заетите в новите заводи работници от региона да получават по-ниски заплати от 1000 лв., но дали това ще стане, ще се види тепърва.

За 4 години през първия си мандат човекът на ГЕРБ успя видимо да промени града и да подхване нови строежи, които ще осъвременят Враца и ще я направят по-добро място за живеене. Врачанските бизнесмени се надяват, че поне през втория си мандат Каменов ще изпълни обещанието си да привлича за общинските строежи и поръчки повече местни фирми, а не както бе досега – предимно от други краища на България.

С 68,63% от гласовете досегашният кмет на Стара Загора Живко Тодоров очаквано бе преизбран за трети мандат още на първия тур.

Преди 4 г. Тодоров също получи доверието на своите съграждани на първи тур и тогава резултатът му бе по-висок – той взе 79,04%.

38-годишният Живко

Тодоров влезе в

тези избори след

2 успешни

мандата

и без видими скандали зад гърба си. Единственият “компромат”, който вадят срещу него старозагорци, е, че все още не е намерил време да се ожени. Е, има и критики към това, което се прави в Стара Загора, но те са неизбежни, когато се работи здраво. 

След “безвремието” на предшественика му проф. Светлин Танчев, също от ГЕРБ, младият и енергичен кмет първо активира общината да направи повече проекти, а във втория си мандат успя и да изпълни много тежки обекти. Сред тях са подмяната на ВиК мрежата в някои квартали, ремонтите на центъра на града и на парк “Аязмото”, изграждането на новия парк “Артилерийски”. Сега се е заел с ремонт на зоопарка, предстои и на Летния театър. Следва подмяна на автобусния парк на градския транспорт.

Неслучайно за третия си мандат Живко Тодоров е определил 3 основни приоритета: привличане на повече инвестиции и още по-добри възможности за правене на бизнес, развита инфраструктура и градска среда и град, отдаден на образованието. За себе си той казва, че е много енергичен и не му допада, когато не прави нищо. Затова съгражданите му са свидетели, че освен с общинските дела в Стара Загора той се е заел успешно и с партийна работа в София като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

На хората им хареса и това, че бяха направени редица промени при подготовката на листата със съветници на ГЕРБ в посока избор на изявени професионалисти, макар и често безпартийни.

Наричат досегашния кмет на Монтана Златко Живков

рекордьор,

работохолик,

мениджър

и преди всичко кмет, кмет на годината, но едно е ясно – той преслeдва целите си последователно. Широката подкрепа за него е заради умението му да води диалог с останалите политически сили и другомислещите и обновения общ европейски изглед на града.

Вече се заговори за модела “Монтана”. Хиляди подкрепиха кандидатурата на Златко Живков за шести мандат. Точният резултат е 77,75% от вота на гражданите на Монтана.

“Досега винаги съм обещавал упорита работа. За мен Монтана е кауза. Дължа победата си на сериозна и последователна политика. Ще работя за Монтана такава, каквато всички я харесват – по-зелена, по-сигурна, по- хубава, по- добра. Изненадата е 23-ма кметове без балотаж в 23 села. Между 60 и 90% е подкрепата в селата. Първото, с което ще се захвана, е рамката на бюджета за 2020 г. Радостен съм да водя най-дългата съветническа листа. Чакам с нетърпение датата за първата сесия и клетвата, която ще положим”, заяви Живков.

“За периода от 1999 г. до днес работих с 9 правителства и 7 парламента, всичките различни. Важното е, че успяхме и днес Монтана и 23-те села в общината са наистина преобразени”, казва още Живков.

Какво казват трима от рекордьорите – четете в интервютата с тях.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 14 − 7 =