Мрежа

Индийската мисия „Чандраян-2“ продължава работа въпреки загубата на спускаемия модул

0 0

Индийската лунна мисия „Чандраян-2“ ще продължи работата по изследване на естествения спътник на Земята въпреки загубата на спускаемия модул „Викрам“, предаде ТАСС. Специалисти от Индийската организация за космически изследвания заявиха на пресконференция, че мисията не трябва да се смята за неудачна, защото орбиталният апарат ще продължи да функционра още почти година над Луната.

„Загубени са само 5 процента от мисията – спускаемият модул „Викрам“ и луноходът „Прагиян“, докато орбиталният апарат „Чандраян-2″, който съставлява останалите 95 процента, успешно продължава да функционира в окололунна орбита“, заяви представител на организацията пред телевизия Ен Ди Ти Ви.

Той поясни, че било планирано луноходът да функционира само 14 дни на лунната повърхност, докато орбиталният апарат ще изследва и заснема няколко месеца Луната. Освен това „Чандраян-2“ ще може да направи снимки на загубения спускаем апарат и да ги изпрати на индийското космическо ведомство. Това ще даде възможност да се разбере какво се е случило със спускаемия модул, предаде БТА.

Специалистите отбелязаха, че Индия за пръв път се опита да извърши кацане на апарат на друго небесно тяло и че придобитият от страната опит при планирането на тази лунна експедиция ще бъде използван при подготовката на следващи мисии, включително до Марс.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 5