Мрежа

„Хюман райтс уоч“ критикува гръцкия законопроект за убежището

0 1

Гръцкото правителство трябва да изтегли законопроекта, който ограничава достъпа до защита на кандидатите за убежище от Сирия, Ирак и Афганистан, заяви днес международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Атина в момента е изправена пред най-големия ръст на пристигащите бежанци от 2015 г. насам, когато над един милион души преминаха в Европа от Турция през Гърция.

„Законопроектът е откровен опит да се блокира достъпът до защита и да се увеличи броят на депортациите в контекста на увеличаването на пристигащите напоследък“, каза Ева Косе, експерт по Гърция в Хюман райтс уоч.

Консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис, което дойде на власт през юли, казва, че законопроектът цели да оптимизира продължителния, според него, процес на даване на убежище и да улесни депортирането на отхвърлените кандидати за убежище.

Новото правителство обвинява предишния ляв кабинет за лошо управление на проблема, в резултат на което хиляди хора са наблъскани в пренаселени лагери.

„Хюман райтс уоч“ заявява, че законопроектът, който трябва да бъде обсъден в гръцкия парламент тази седмица, ще направи по-лесно кандидати за убежище да бъдат задържани за по-дълъг период от време и ще отмени важни защитни механизми за уязвими хора, включително и за непридружавани деца.

Законопроектът включва различни процедурни промени, които ще възпрепятстват достъпа до справедлив процес за предоставяне на убежище и ще наруши правото на обжалване, заявява „Хюман райтс уоч“.

„Законопроектът освен това въвежда по-строги правила за приемане на кандидати за убежище, забавя достъпа до право на труд, стеснява определението за семейство и въвежда повече трудности за жертвите на изтезания да бъдат признати за такива“, казва правозащитната организация.

По-рано този месец Върховният комисариат на ООН за бежанците също изрази безпокойство от предложенията за промени в гръцкото законодателство за кандидатите за убежище, като заяви, че те ще отслабят защитата на бежанците.

„Хюман райтс уоч“ призовава Европейската комисия, която подкрепя финансово управлението на миграцията в Гърция, да окаже открит натиск върху гръцкото правителство да вземе мерки в закона да бъдат включени гаранциите, изисквани от стандартите на ЕС.

Над 12 хиляди души пристигнаха в Гърция през септември – най-високият брой за последните три и половина години, след като ЕС договори споразумение с Турция за пресичане на пътя на мигрантите към Европа през Егейско море.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 57 − = 48