Мрежа

Художниците скочиха срещу Тотев за галерията на „Гладстон“, пред провал са знакови изложби

0 108

Кметът Иван Тотев отнема галерията на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ като демонстрация на надмощие и политическа власт. 107-годишното дружество на творците под тепетата загива. Това се казва в отворено писмо на гилдията, изпратено до медиите. Поводът за него е изявление на градоначалника, че новата изложбена зала, която предстои да бъде открита в началото на септември, ще се управлява вече от Градската художествена галерия. Директорът й Красимир Линков пък вече обяви, че графикът за „Гладстон“ вече е запълнен.

От дружеството на художниците припомнят, че въпросната сграда им е дадена още през януари 1975 г., след като им е била отнета друга. В посланието се посочва, че Тотев им е дал обещание за безвъзмездно ползване на новата галерия на „Гладстон“. Поради тази причина художниците са му гласували доверие и през 2017-а са подписали меморандум за сътрудничество с община Пловдив, утвърден и от съветниците.

От дружеството предупреждават, че пред провал са важни изложби. Едната е международна, финансирана от испанското правителство, и това може да предизвика дипломатически скандал. За проблема със сградата на „Гладстон“ художниците са уведомили премиера Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, ресорната парламентарна комисия, омбудсмана Мая Манолова. Дружеството е решено да отнесе спора и до съда.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.