Мрежа

Християндемократи побеждават на изборите в Саксония, социалдемократите – в Бранденбург

0 0

Християндемократите на германската канцлерка Ангела Меркел печелят регионалните избори в провинция Саксония, а техните коалиционни партньори социалдемократите побеждават на изборите в Бранденбург, предадоха световните агенции, като се позоваха на данни от екзитпол.

Християндемократическият съюз (ХДС) остана най-голямата партия в Саксония, след като събра 32-33,5 процента от гласовете, показаха прогнозни резултати на телевизиите А Ер Де и Цет Де Еф. Този резултат е понижение в сравнение със спечелените от ХДС 39,4 процента на изборите през 2014 г., отбелязват ДПА и БТА.

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ постигна доста силен резултат, нареждайки се втора с 27,5 процента от гласовете, което е значително повече от получените от нея 9,7 процента през 2014 г.

Партията „Левите“ е на трето място с 10,5 процента от гласовете, а Зелените получават 8-9 процента.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) събра рекордно ниските 8 процента от гласовете.

Свободните демократи не успяха да прескочат 5-процентовата бариера за влизане в провинциалния парламент на Саксония.

На изборите в Бранденбург ГСДП се нарежда на първо място с 26,5-27,5 процента от гласовете, следвана от „Алтернатива за Германия“ с 22,5-24,5 процента.

Прогнозните резултати показват, че ГСДП е загубила подкрепа в сравнение с предишните избори, когато е спечелила 31,9 процента, а „Алтернатива за Германия“ е удвоила подкрепата си в сравнение с 2014 г., когато е събрала 12,2 процента.

ХДС се нареди на трето място с 15,5 процента от гласовете, което е понижение в сравнение със спечелените 23 процента на предишните избори.

Партията „Левите“ печели 10,5-11 процента, а Зелените – 10 процента.

Свободните демократи не успяха да прескочат 5-процентовата бариера за влизане в провинциалния парламент на Бранденбург.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 89 − = 82