Мрежа

Хиляди протестиращи поискаха предсрочни избори в Грузия

0 1

Хиляди демонстранти протестираха днес в Грузия по призив на опозицията и поискаха предсрочни избори, след като управляващото мнозинство отхвърли реформата в избирателната система, обещана, за да се сложи край на предишна вълна от протести, предадоха Франс прес и БТА.

Над 10 000 души се събраха следобед пред парламента в Тбилиси. Те развяваха грузински и европейски знамена и издигаха гигантски лозунг „Всички срещу един“, отправен срещу Бидзина Иванишвили, председател на управляващата партия „Грузинска мечта“.

Под натиска на улицата през юни могъщият олигарх Иванишвили обеща да премахне смесената избирателна система за парламентарните избори през октомври 2020 година и да въведе пропорционална система.

Въпреки смазващото си мнозинство в парламента обаче „Грузинска мечта“ отхвърли реформата, предизвиквайки гнева на опозиционните партии.

Те обвиняват Иванишвили, че е предизвикал умишлено провала на законопроекта и твърдят, че управляващата партия се е облагодетелствала несправедливо от сегашната система.

Преди днешната антиправителствена демонстрация се състоя друг митинг на опозицията през изминалата седмица.

На фона на протестите лидерите на почти всички опозиционни партии организираха в четвъртък безпрецедентни преговори, като си обещаха да загърбят разногласията си и да сформират единен фронт срещу „Грузинска мечта“.

Ръководена от най-богатия човек в Грузия, „Грузинска мечта“ е на власт от 2012 година, но популярността й силно намаля през последните месеци на фона на икономическата стагнация и опасенията от отстъпление от демократичните постижения в бившата съветска република.

Десетки хиляди грузинци протестираха през юни срещу Иванишвили, когото подозират, че управлява задкулисно страната и нейното правителство.

В началото демонстрациите бяха предизвикани от присъствието на руски депутати в грузинския парламент, и то след конфликта между двете страни по време на кратката война през 2008 година.Полицията потуши този протест, при което мнозина от демонстрантите загубиха едно от очите си.

Вълната от протести в крайна сметка се успокои след обещанието за избирателна реформа.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 3 + 2 =