Мрежа

Хиляди на протест в Берлин срещу десния екстремизъм и антисемитизма

0 857

Няколко хиляди демонстранти се събраха в центъра на германската столица, за да изразят солидарност срещу антисемитизма и крайнодясното насилие след терористичното нападение с двама загинали миналата седмица в Хале, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Под лозунга „Няма да се огънем: Смърт на антисемитизма и расизма“, демонстрантите се събраха на площад „Бебел“ пред Хумболтовия университет в сърцето на Берлин.

Организаторите от инициативата „Унтайлбар“ („Неразделни“), които отправиха призив за демонстрацията заедно с други групи, казаха, че за участие са се регистрирали 10 000 души.

Говорител на групата каза, че протестното шествие от Бебелплац започва в ранния следобед.

Двама души бяха убити миналата сряда, когато мъж се опита да извърши масово убийство в синагога в източногерманския град Хале. В еврейския храм се бяха събрали около 50 богомолци за празника Йом Кипур.

Нападателят призна, че е извършил престъплението с крайнодесни и антисемитски мотиви.

Подобна демонстрация имаше днес и в Хале. Шествието през центъра на града беше организирано заедно със собствениците на турската закусвалня, където беше убит 20-годишен младеж.

След шествието ще има и митинг, на който хората ще могат да говорят за нападенията, а в памет на двете жертви – мъжът и 40-годишна жена, ще звучи музика.

Няколко хиляди души демонстрираха вчера и в други градове в цяла Германия срещу десния екстремизъм.

В западния град Марбург около 3000 души се събраха на шествие, а в северния Хамбург имаше 1200 демонстранти.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 5 = 3