Мрежа

Гутериш: Притеснен съм, че Пхенян може да поднови оръжейните изпитания

0 0

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е „силно притеснен“, че Северна Корея може да поднови ядрените и ракетни изпитания, предаде Ройтерс, цитирайки говорител на световната организация.

„Генералният секретар се надява, че изпитанията няма да бъдат подновени, както изискват съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Неразпространението остава основен крайъгълен камък на глобалната ядрена безопасност и трябва да бъде опазено“, се казва в изявлението на Стефан Дюжарик, предава БТА.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви тази седмица, че Пхенян повече няма основания да бъде обвързан от едностранно обявения си мораториум над изпитанията на ядрени бомби и междуконтинентални балистични ракети. В близко бъдеще може да бъде създадено ново „стратегическо оръжие“, добави той.

„Дипломатическите контакти са единственият път към траен мир“, подчерта Дюжарик.

След изявлението на Ким президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че севернокорейският лидер е подписал споразумение за денуклеаризация и добави, че той е смятал Ким за „човек, който държи на думата си“, припомня Ройтерс.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 3 = 13