Мрежа

Гешев очаква труден мандат, но обеща повече справедливост за хората

0 322

„Знам, че мандатът ще е труден и тежък, но предстои да отговоря на очакванията на българските граждани за повече справедливост. Прокуратурата ще се отвори за хората.“ Това обеща Иван Гешев в първата си реч като главен прокурор в зала „Тържествена“ на Съдебната палата.

Той благодари на колегите си прокурори, защото те показали, че са екип.

„Аз съм главен прокурор благодарение на тези хора и ще се справим с това, което предстои“, обяви Гешев.

Той перифразира и думи на Ейбрахам Линкълн, че „може да вървим бавно, но никога не вървим назад“ и добави, че „дела трябват, а не думи“.

Гешев поздрави и бившите главни прокурори, които присъстваха на тържествената церемония, защото според него бивши главни прокурори нямало.

Преди него говори Сотир Цацаров. „Убеден съм , че прокуратурата ще остане в съдебната власт“, обяви той от трибуната.

Той благодари на колегите си за енергията и спечелените битки.

Цацаров обаче уточни, че може би трябва да благодари и на онези в политиката и съдебната власт, които през последните 7 години са атакували прокуратурата.

„Те така и не разбраха, че атаките им ни направиха по-силни. Лесен мандат имат само хора, които не правят нищо“, обяви бившият вече главен прокурор.

Извън залата Цацаров съобщи, че започва работа в Антикорупционната комисия в петък.

„Просто ще отида на работа“, уточни той.

Тържествената церемония по полагането на клетва продължи около 30 минути в препълнената зала. В нея дойдоха председателят на парламента Цвета Караянчева, конституционни съдии, членовете на Висшия съдебен съвет, вътрешният министър Младен Маринов и правосъдният Данил Кирилов, почти цялото ръководство на вътрешното министерство, шефовете на служби, президенството бе представено от проф. Емилия Друмева и Пламен Узунов, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и на Софийския градски съд Алексей Трифонов.

На церемонията бяха и бившите главни прокурори Никола Филчев и Васил Мръчков.

Очаквайте подробности.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 2 = 3