Галактобуреко

https://mreja.bg/senzacionno/galaktobureko/66152 Mreja.bg
Галактобуреко


Гръцка рецепта за сиропиран сладкиш

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси [email protected]

и [email protected]

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Този път ви предлагам рецепта от гръцката кухня, по която приготвих сиропирания сладкиш”, пише ни Мила Нешева. 

ПРОДУКТИ

300 г кори за баница

1л прясно мляко

300 г захар

100 г фин пшеничен грис

4 яйца

70 г масло

1 ванилия

За сиропа:

200 мл вода

200 г захар

сок от 1 портокал и 1/2 лимон

канела и портокалова кора 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разбиваме яйцата с половината от захарта. Добавяме пшеничния грис и сипваме сместа към завиращото прясно мляко с останалата част от захарта. Бъркаме непрекъснато, докато кремът се сгъсти, след което отстраняваме съда от котлона. Добавяме ванилията и около 1/3 от маслото.

Намазваме дълбока тавичка с малко разтопено масло и нареждаме половината от корите, като всяка от тях също намазваме с разтопено масло. Изсипваме охладения крем и върху него нареждаме останалите кори, също намазани с масло, включително и най-горната. По желание може да поставим малки парченца портокал и внимателно с остър нож да нарежем на квадрати само най-горната част на корите. Печем сладкиша около 45 минути, докато добие златист цвят.

Приготвяме сиропа, като смесим всички продукти за него и ги оставим да поврят на котлона около 5-10 минути. Сиропът може да се прецеди и се оставя да се поохлади.

Изчакваме десерта да се изпече и го оставяме малко да се охлади. Внимателно сиропираме. 

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.