Гръцка рецепта за сиропиран сладкиш
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Този път ви предлагам рецепта от гръцката кухня, по която приготвих сиропирания сладкиш”, пише ни Мила Нешева.
ПРОДУКТИ
300 г кори за баница
1л прясно мляко
300 г захар
100 г фин пшеничен грис
4 яйца
70 г масло
1 ванилия
За сиропа:
200 мл вода
200 г захар
сок от 1 портокал и 1/2 лимон
канела и портокалова кора
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме яйцата с половината от захарта. Добавяме пшеничния грис и сипваме сместа към завиращото прясно мляко с останалата част от захарта. Бъркаме непрекъснато, докато кремът се сгъсти, след което отстраняваме съда от котлона. Добавяме ванилията и около 1/3 от маслото.
Намазваме дълбока тавичка с малко разтопено масло и нареждаме половината от корите, като всяка от тях също намазваме с разтопено масло. Изсипваме охладения крем и върху него нареждаме останалите кори, също намазани с масло, включително и най-горната. По желание може да поставим малки парченца портокал и внимателно с остър нож да нарежем на квадрати само най-горната част на корите. Печем сладкиша около 45 минути, докато добие златист цвят.
Приготвяме сиропа, като смесим всички продукти за него и ги оставим да поврят на котлона около 5-10 минути. Сиропът може да се прецеди и се оставя да се поохлади.
Изчакваме десерта да се изпече и го оставяме малко да се охлади. Внимателно сиропираме.
Източник: https:www.24chasa.bg