Мрежа

Футболният свят скърби за легендата Пеле

Краля на футбола си отиде от този свят вчера, феновете са изпълнени с тъга

0 322

Вече стана ясно кога ще е погребението на легендарния футболист Едсон Аранчис до Насименто, известен с псевдоним си Пеле.

Близките му ся обявили, че тялото ще бъде изложено до стадион Вила Белмиро в Сао Пауло на 2-ри януари за поклонение, а погребението ще се състои на 3-ти януари.

 

Светът реагира светкавично на вестта за смъртта на Пеле – мита на футбола, наричан Крал на играта.

Бразилецът издъхна на 82 години, след като изкара месец в болницата в Сао Пауло, борейки се с поредната атака на рака.

Аржентина вероятно за първи път от 11 дни вижда тъжни заглавия, когато става дума за футбол. Празненствата след световната титла днес вече не са новина №1 – там е черно.

 

„Световна болка, отиде си Пеле“, пише водещото спортно издание „Оле“.

И още от него: „Най-големият ни съперник, най-популярният син на играта футбол и първият, когото нарекоха суперзвезда. Две години не можем да прежалим Диего, сега си отива и О Рей (Краля, от португалски език).

Тъжни дни.“

 

Английската медия BBC загърби всякакви други събития и вести, за да оповести на водещите си страници в мрежата:

„Бразилската футболна икона си отиде“. А материалът за смъртта на легендата започва така: „Безспорно най-великият футболист, някога виждан на тази планета, спря да диша днес.“

 

В Испания „Марка“ отбелязва с видео, в което на главата на Пеле е поставена корона – така трябва да бъде запомнен от всички, очевидното:

„Отиде си Пеле – О Рей на футбола“.

А бразилският „О Глобо“ в десетината материала, посветени на новината, натъртва върху едно:

„Той е безсмъртен, просто си отиде от нашия свят.“

Освен медиите, футболният свят също веднага отдаде заслуженото на Краля.

Бразилската футболна конфедерация отдаде почит на легендарния нападател, като публикува в Туитър изображение на Пеле, придружено от думата „Вечен“.

Христо Стоичков също веднага използва профила си в една от социалните мрежи, за да почете Пеле и да му благодари за всичко, на което го е научил.

 

В своя Instagram профил настоящата бразилска футболна звезда Неймар каза, че Пеле е променил всичко. „Той превърна футбола в изкуство и в развлечение. Пеле даде глас на бедните, на чернокожите и най-вече – даде публичност на Бразилия“.

Звездата на Франция Килиан Мбапе написа „Краля на футбола ни напусна“, а героят от Световното първенство по футбол в Англия през 1966 г. сър Джеф Хърст заяви, че Пеле е най-добрият, срещу когото някога е играл.

 

Кристиано Роналдо написа в Instagram „Изказвам дълбоки съболезнования на цяла Бразилия и по-специално на семейството на Едсон Арантес до Насименто.

 

„Само едно „сбогом“ с вечния крал Пеле никога няма да е достатъчно, за да изрази болката, която целият футболен свят изпитва в момента. Вдъхновение за толкова много милиони, еталон вчера, днес и завинаги. Любовта, която винаги си ми показвал, беше взаимствана във всеки момент, който споделяхме дори от разстояние. Никога няма да бъдеш забравен, а споменът за него ще живее вечно във всеки един от нас, любителите на футбола. Почивай в мир, крал Пеле.“

 

Бившият английски нападател Гари Линекер заяви, че Пеле „винаги ще има футболно безсмъртие“, а Майкъл Оуен нарече това „тъжен ден за футбола по света“.

Клубове, сред които Барселона и Ливърпул, изразиха своята почит, като испанските гиганти заявиха, че „той направи футбола по-велик от всякога“.

А Наполи пусна впечатляващ колаж на Пеле и Марадона.

 

Едно велико приятелство между Пеле и Марадона.

Макар спорът кой е по-велик – Пеле или Марадона, да е вечен между феновете, двете футболни легенди имаха искрено приятелство. И го доказваха при всеки възможен момент.

Сега, когато идолите на Бразилия и Аржентина не са вече сред нас, мнозина припомнят думи на Пеле след смъртта на Марадона. Тогава Краля на футбола си пожела:

„Надявам се някой ден да имаме възможност да поиграем отново на небето“.

Само минути след кончината на Пеле пък официалният профил на Марадона излезе с послание, за да припомни за уважението между двамата.

„Почивай в мир, Крал Пеле. Така ще те помним винаги“, гласи публикацията.

И още нещо любопитно – след смъртта на 82-годишния бразилец в онлайн пространството се завъртя отново едно култово видео. На него двамата си подават топката с глава. Нека си го припомним отново и, кой знае, може би някъде там Пеле и Марадона отново се забавляват с футболната топка…

Източник: dir.bg

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 56 = 58