Мрежа

Френски учени са намерили алтернатива за производство на гъши дроб

0 964

В птицеферма в Югозападна Франция Валери Фосиер впръсква серум в човката на гъсоче. Това според нея е първа стъпка от първото в света производство на гъши дроб с етично третиране на животните.

Този деликатес, отдавна присъстващ в менюто на добрите ресторанти по света, се произвежда чрез насилствено хранене на птиците, за да затлъстее черният им дроб. Процесът отдавна е критикуван от защитниците на правата на животните като жестокост. В някои западни държави на него все повече се гледа с подозрение, предаде dnevnik.bg. 

През октомври Ню Йорк, често посочван като американската столица на деликатесната храна, забрани продажбата на гъши дроб. Преди това същото направиха Чикаго и щатът Калифорния.

В отговор на това френската изследователска компания Aviwell край Тулуза разработи алтернативна версия за получаване на гъши дроб чрез използването на бактерии. Тя се поглъща от гъската под формата на серум и стимулира естественото, а не насилственото трупане на мазнина.

„Това е комбинация от определени бактерии, способна за предизвика у малките гъски естествено предизвикано и напълно биологично нарастване на мазнината в черния дроб“, обяснява Реми Бурселен, един от основателите на компанията.

Когато започва проекта през миналата година, Aviwell отглежда 600 гъски. Сега Фосери е първият производител на гъши дроб, прилагащ новия метод. С него между другото се удвоява животът на птиците от 3 на 6 месеца. „Това е бъдещето, защото виждаме как непрекъснато нараства движението за хуманно отношение към животните“, казва тя, цитирана от „Ройтерс“.

Новото поколение гъши дроб ще се изнася основно за САЩ и Европа, където това производство е забранено във Великобритания, Финландия и Полша.

Промяната е забелязана и от френските кулинарни среди.

Симон Карлие, майстор-готвач от Тулуза и създател от месец насам на ястия с гъшия дроб на Aviwell, казва, че продуктът е с изтънчен вкус и приятна плътност. Може да се сервира студен или със съвсем лека гарнитура. „Текстурата му е по-малко отблъскваща – така да се каже – и не можем да го сравняваме с месо, но е по-лесен за ядене.“

И ще е по-скъп. Докато традиционно произведеният гъши дроб с високо качество се продава за около 300-400 евро килограма, версията на Aviwell може да достигне 1000 евро.

Естествено затлъстелият гъши черен дроб тежи 300-400 грама, а този на гушените гъски е около 1 кг.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 7 + 3 =