Мрежа

Френски синдикат призовава за нови стачни действия срещу пенсионната реформа

0 322

Срещата на френското правителство и социалните партньори не е довела до постигането на компромис по въпроса за породилата полемика пенсионна реформа, предадоха световните агенции. Реформата предизвиква протести и транспортни стачки във Франция от две седмици насам, предава БТА.

Стачните действия и протестите продължават. А призив за ден на общосиндикален протест срещу реформата, който да бъде на 9 януари, бе отправен от Филип Мартинес, лидерът на френския синдикат Обща конфедерация на труда, след края на заседанието при френския премиер. „Премиерът не е чул онова, което казва улицата“, заяви Мартинес.

Реформисткият синдикат Френска демократична конфедерация на труда обаче не се присъедини засега към този призив за общи стачни действия на 9 януари.

Пенсионната реформа увеличава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

След края на разговорите със синдикатите днес премиерът на Франция Едуар Филип пък каза, че е имало прогрес в разговорите в последните дни, предаде Ройтерс. Той допълни, че правителството продължава да държи на ангажимента си да сложи край на специалните пенсионни режими и че топ приоритет си остава финансовия баланс на пенсионната система.

Едуар Филип изрази надежда, че законът за пенсионната реформа ще бъде гласуван най-късно преди лятото.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 54 − 44 =