Мрежа

„Еврохолд“ регистрира фирмата, с която ще купи “ЧЕЗ България” (Обзор)

0 0

Заради изискванията на банките дружеството е в Холандия

“Еврохолд България“ създава дъщерното дружество “Ийстърн Юръпиън електрик Къмпани” Б.В., чрез което компанията иска да придбие активите на “ЧЕЗ България”. Новината съобщиха в четвъртък от “Еврохолд”, които са поискали Комисията за защита на конкуренцията да разгледа сделката.

“Ийстърн Юръпиън електрик Къмпани” Б.В. ще оперира като подхолдинг на “Еврохолд” и ще концентрира дейността на всички дружества на ЧЕЗ Груп в България след получаване на необходимото одобрение от регулаторните органи, съобщават от “Еврохолд”.

Дружеството е регистрирано в Холандия заради изискванията на двете глобални инвестиционни банки, които ще финансират придобиването. Дружеството е специално създадено за целите на сделката с ЧЕЗ Груп. Договорът за закупуването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България бе подписан на 20 юни 2019 г. “Еврохолд” ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп у нас.

Компанията ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал, който ще бъде осигурен от две глобални инвестиционни банки.

В средата на август “Еврохолд България” подаде искане в антимонополната комисия за сделката с ЧЕЗ и все още се очаква разрешение.

“Еврохолд” влезе в сделката през април, след като КЗК отстрани “Инерком” от процедурата.

Във връзка с обявеното вчера регистриране на ново дружество на “Еврохолд” всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната, припомнят от КЗК. От регулатора отбелязват, че не се очаква планираната концентрация да засегне конкуренцията на съответните пазари, на които участниците оперират.

“Тези пазари са различни и несвързани помежду си хоризонтално или вертикално, нито са свързани съседни пазари. Не може да се определи пазар, който ще бъде засегнат от планираната концентрация”, казват от КЗК.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество “ЧЕЗ Разпределение България” АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец “ЧЕЗ Електро България” АД, лицензирания търговец на електроенергия “ЧЕЗ Трейд България” ЕАД, компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк “Фри Енерджи Проджект” Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса “Бара Груп” и “ЧЕЗ България” ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната. 

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 7