Мрежа

Ева Майдел: Работя за Европа, която да достига до всеки регион и всеки гражданин

0 322

„В срещите с граждани си давам сметка, че Европа се отразява много по-добре на едни места, отколкото на други, заради неща като магистрали и инфраструктура, добро или лошо управление, исторически, образователни наследства. Моя кауза е да работя за Европа, която да достига до всеки регион.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел по време на граждански диалог със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, организиран от представителството на ЕК в България. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Събитието се проведе в понеделник, 07 октомври 2019 г, в София. Темата на публичния дебат бе „Каква Европа искаме? Новите приоритети за развитието на ЕС“;. Освен Юрки Катайнен и Ева Майдел, участие в дебата взе и заместник-кметът на София по направление „Финанси и стопанска дейност“ Дончо Барбалов.

По време на дискусията Майдел посочи, че неравномерното развитие на България крие много опасности, като най-голямата от тях е обезлюдяването на цели региони. „За първи път от 2009 г. покупателната способност на софиянци е по-висока от средната за ЕС. Но това трябва да се случи и с другите български региони. Затова за мен две теми са много важни: как да помагаме на средния и дребния бизнес и в тези места, където покупателната способност е едва 30% от средната в ЕС, да получат Европейска помощ и шанс за развитие. Как талантите и идеите на българите и в тези региони да могат да се реализират?“ допълни евродепутатът.

В Европарламента Ева Майдел работи активно, заедно със заместник председателя на ЕК Юрки Катайнен по един от основните проекти за привличане на инвестиции в ЕС, т. нар. План Юнкер. В резултат, към 2019 г. в България влязоха 860 млн. лв. за близо 10 000 български фирми, като очакването е те да мобилизират в допълнение още над 4 млрд. лв. частни средства. По този начин България се оказва в Топ 4 на ЕС по привлечени инвестиции като процент от БВП по Плана Юнкер.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 17 − 9 =