Мрежа

Ердоган: Основна грижа за Турция са хората в Сирия, а не петролът

0 215

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че основна грижа за Турция са хората в Сирия, а не петролът, пишат днес турските вестници.

Водещите турски издания тази сутрин цитират изявлението на президента във връзка с бежанците (най-вече бежанците от Сирия), направено по време на Втората международна конференция на омбудсманите, състояла се вчера в Истанбул, предава БТА.

„Грижата ни е не за петрола, а за хората“ („Йени шафак“, „Анаюрт“, „Догру хабер“), „Ние избрахме хората, а не петрола“ („Йени акит“). Това са заглавията на редица вестници, в които е цитиран държавният глава.

Турция е приела около 4 милиона бежанци и вече е похарчила 40 милиарда долара за тях, каза Ердоган, като припомни, че страната му предоставя най-много хуманитарни помощи за слабо развитите страни, пише „Стар“.

Най-силните страни в света твърдят, че те са номер едно (при предоставянето на помощи за слабо развитите страни и за бежанците). Не, те не не са номер едно. Турция е страната, която оказва най-голямо подобно съдействие, посочи турският президент.

Не само данните, с които аз разполагам, но и данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие доказват този факт, каза Ердоган.

Той критикува Европейския съюз за недостатъчното съдействие, което оказва във връзка с мигрантския проблем и индиректно заклейми САЩ заради плановете им да поемат контрол над петролните полета в Сирия, пише „Хюриет“.

Някой полага усилия за разделяне на петрола (в Сирия). Такова предложение бе отправено и на нас. Нашата основна грижа обаче не е за петрола, а за хората, казахме им това. Във времена, в които много страни не се притесняват да си партнират с терористични организации за получаване на петрол и за реализиране на политически цели, ние продължаваме да се придържаме към почтените действия, подчерта Ердоган.

Той каза още, че Турция винаги е държала вратите си отворени за сирийските бежанци и ще продължи да прави това. Президентът изтъкна, че Турция никога няма да им позволи да се върнат по местата, бомбардирани от сирийския режим.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 63 + = 73