Мрежа

Емил Радев: Терористи се възползват от новите модерни технологии

0 322

В рамките на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) на Европейския парламент бе проведена дискусия с комисар Джулиан Кинг относно напредъка на работата, свързана с постигането на един по-сигурен ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

По време на разговора Емил Радев, зам.-председател на комисията ЛИБЕ, призова комисар Кинг за допълнително засилване на сътрудничеството между правоприлагащите органи на ЕС и САЩ и осигуряване на своевременен достъп до електронни доказателства.

„От много време терористи и престъпници се възползват и злоупотребяват с новите модерни технологии. Днес е особено трудно да се водят разследвания, които изискват достъп до електронни доказателства от доставчици на услуги в други държави-членки и по-специално в САЩ“, коментира Радев.

По думите на българския евродепутат, предоставянето на информация се прави на доброволен принцип и съответно резултатите не могат да бъдат максимално ефективни. В тази връзка той пожела да научи и какво е развитието на преговорите към настоящия момент.

„Мандатите за преговори са договорени и тепърва предстои още много работа“, бе отговорът на комисар Кинг. Според него САЩ отдавна са изпреварили Европа по отношение на достъпа до електронни доказателства, а ЕС тепърва трябва да наваксва. Пример в това отношение е и приетият през март 2018 г. в САЩ закон „CLOUD“ (Закон за изясняване на законното използване на данни в чужбина), който постановява задължението за спазване на изискванията относно заповедите за обиск и претърсване, независимо от това дали съобщението, записът или друга информация се намират на територията на САЩ. По думите на комисар Кинг Европа ще се стреми към постигането на колективен европейски подход, за да може да се договорят по-стабилни гаранции, въпреки нагласите на някои държави-членки за засилване по-скоро на двустранните споразумения.

В заключение Радев благодари на комисаря за доброто сътрудничество през изминалия парламентарен мандат. За пореден път той прикани Комисията, в оставащото време до края на своя мандат, отново да се заеме с въпросите на визовата реципрочност между ЕС и САЩ, за да могат визите за САЩ по отношение на България и оставащите четири държави-членки да отпаднат.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.