Мрежа

Елина Гаранча, оперна певица: Ние сме като спортистите, тичаме маратон, в който има различни предизвикателства

0 322

В София ще представя класически произведения, миксирани с по-модерна музика

Истинска звезда на световната оперна сцена ще пее за първи път пред българската публика. Мецосопраното Елина Гаранча ще направи галаконцерт в зала 1 на НДК на 23 септември. В събитието ще участва Софийската филхармония под диригентската палка на Карел Марк Чичон, който е и съпруг на оперната прима.

Елина Гаранча е родена в музикално семейство в Рига, Латвия. Учила е в Латвийската музикална академия, а първата си престижна награда получава през 1999 г., когато печели международния конкурс за певци “Мириам Хелин”. Същата година стартира и професионалната ѝ кариера като гостуващ артист в операта в Майнинген, където изпълнява много главни роли. След това става чест гост на операта във Франкфурт. Кариерата ѝ върви стремглаво нагоре и за съвсем кратко време се превръща в една от най-големите оперни звезди. Изпълнява главни роли на най-престижните сцени – Метрополитън опера, виенската Щаатсопер, Берлинската опера, Баварската опера в Мюнхен, Карнеги Хол в Ню Йорк, Националната опера в Париж и Уигмор Хол в Лондон, участва в различни галавечери и фестивали. Има много съвместни концерти с руското сопрано Анна Нетребко, с която в момента са най-популярните женски оперни вокали в света.

– Това ще е първият ви концерт в България. Знаете ли нещо за нашата страна?

– С нетърпение очаквам да се срещна с хората и да усетя енергията им. Надявам се да оправдая очакванията, които българската публика има към мен.

– Били ли сте някога на една сцена с български артисти?

– Моята професия ме събира с всякакви видове езици, култури, хора, храни и традиции. Истината е, че съм работила с големи артисти като Надя Кръстева, Красимира Стоянова, Орлин Анастасов, които

първо съм приела

като колеги, а

после като българи

Но идвайки от Източна Европа, всички те имат така наречената “традиционно източна сила” в тяхната работа.

– Какво сте подготвили за гостуването си в страната ни?

– Ще чуете класически произведения за мецосопрано, миксирани с по-модерна музика. Това е моята формула за галаконцертите от самото начало на кариерата ми. Първоначално искам да приканя публиката да оцени традиционната класика и после във втората част да се отпусне и забавлява.

– В репертоара си имате много испански песни. Кога се влюбихте в испанската музика и култура?

– През ранните ми тийнейджърски години гледах филмовата опера “Кармен” с Пласидо Доминго и Хулия Мигенес. Бях впечатлена. В детството си слушах песни на испански композитори като Гуриди, Де Фая, Обрадорс. Влечението ми към тази музика се засили и след като се запознах със съпруга ми, който има испански корени и е израснал в Гибралтар. Ние пътувахме из Испания, за да се подготвя за първата ми роля в “Кармен” и последвалите роли от испанския ми репертоар.

– Публиката ви обича, камерите също. В едно от вашите интервюта споменавате, че сте мечтали да станете актриса. Съжалявате ли, че това не се осъществи?

– Не, защото съм израснала в Латвия и щях да бъда ограничена заради езиковата бариера. Вероятно щях да се развия само в местните театри и филми. Сега като певица съм също и актриса. Имам достъп до целия свят и всички езици.

– Помните ли момента, в който осъзнахте, че сте световноизвестна оперна звезда?

– Не, не съм имала такъв момент.

– Как се подготвяте за нова роля? Предполагам, че различните образи изискват различен подход. Помните ли коя роля е представлявала най-голямо предизвикателство в кариерата ви досега?

– Всяка нова роля е предизвикателство. Все едно да яздиш нов кон – конят не те познава и ти не познаваш него.

Моят глас

не познава граници

и прескача предизвикателствата на новите роли. За това тренирам себе си и се подготвям за всеки един елемент от самото начало. Ние сме спортисти. Тичаме маратон и във всеки маратон има различни предизвикателства. Всички шофьори на Формула 1 знаят как се кара кола, но състезанието прави разликата.

– Коя оперна героиня чувствате най-близка до себе си?

– Силната жена в трудна обстановка. Жената, която трябва да се бори за оцеляване в мъжкия свят. Почти всяка оперна роля, която съм правила, има тази композиция. Към момента най-любими са ми образите на Сантуца и Амнерис.

– Личният ви живот е тясно свързан с професионалния, защото сте омъжена за диригента Карел Марк Чичон. Как се чувствате, когато сте заедно на една сцена? Това помага ли ви, или пречи?

– Разбира се, че помага. Познаваме се толкова добре, че не се налага да говорим – просто усещаме какво иска другият и е вълнуващо да комуникираме така. На сцената винаги сме се държали изключително професионално. Може през деня да сме имали леко спречкване и да не си говорим, но вечерта, когато стъпим на сцената, сме диригент и певец, а съпругът и съпругата остават вкъщи.

– Имате две малки дъщери, кой се грижи за тях, когато и двамата сте на сцената?

– Благословени сме с майката на моя съпруг, тя се грижи за тях. За съжаление, тя е единствената баба на децата, тъй като моята майка почина. Тази жена има повече енергия и от мен, така че помощта ѝ е безценна.

Нямам тайна рецепта за семейно щастие. Мисля, че най-важното е доверието и общуването. Аз не съм добра в говоренето,

понякога имам

нужда да мълча

и да оставя гласът ми да си почива. За това благодаря на съпруга ми, че ме разбира. Ние ценим това, че децата ни имат безопасен и топъл дом.

– Кои са най-големите постижение в живота ви – в личен и професионален план? Какви са били трудностите и загубите и как сте се справили с тях?

– Никога не съм се замисляла за това. Публиката трябва да каже кое е най-голямото ми професионално постижение. Върша си работата, защото ми харесва, а не защото искам да вляза в рекордите на Гинес или да бъда сензация. Но се гордея, че имам много активна кариера. Също така съм майка на две прекрасни момичета. Горда съм, че до момента нито семейството ми, нито кариерата ми са жерта едно на друго.

– Вие сте много продуктивен студио артист. Разкажете повече за последния ви албум Sol y Vida?

– Sol y Vida е посветен на южните страни и дух. Никога не съм вярвала, че северните народи са студени, а южните – топли. Никой в Италия не може да разбере страстта и вълнението от белите нощи в Скандинавия и Латвия. Обратното също е вярно – северните народи трудно разбират бавния и мързелив начин на живот в Южна Испания през август, когато слънцето е толкова горещо, че единственото нещо, което може да правиш, е да седиш под някой навес и да не мърдаш.

Със Sol y Vida искам да изразя чувствата си към слънцето, храната, времето и любовта към живота.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 5 = 1