Мрежа

Дядо Николай окъпа със светена вода кабинета на Здравко Димитров (Обзор, снимки)

0 322

– Служители посрещнаха новия кмет с овации

– Да запише името си със златни букви в историята на Пловдив, пожела му Иван Тотев

Пловдивският митрополит Николай буквално окъпа коридори, фоаиета, стълбища и кабинети със светена вода. Това стана при въвеждането на новия кмет Здравко Димитров в общината. До този момент владиката не стъпваше в градската управа през управлението на Иван Тотев. Освен светена вода, която се плискаше в изобилие, кабинетите потънаха в дим от тамян.

20 свещеници, предвождани от дядо Николай, въведоха Димитров в общината. Това стана с литийно шествие, което се понесе с хуругви от митрополитския храм „Св. Марина“. Там владиката отслужи молебен за успех и здраве на новата власт.

Шпалир от десетки служители чакаше отвън новия си работодател. Още с появата му те избухнаха в аплодисменти. Димитров беше посрещнат с пита и мед. През цялото време владиката ръсеше светена вода. Иван Тотев посрещна на входа победителят на последните местни избори. И тръгнаха към кметския кабинет. Там досегашният градоначалник му предаде ключа на общината.

Димитров е шестият кмет на Пловдив от промените насам. След краткото предаване на ключа той и Тотев дойдоха в заседателната зала на общината. До тях неотлъчно беше новата областна управителка Дани Каназирева.

„Благодаря за приемствеността, която е важна за Пловдив. Има много приоритети и започнати проекти, които трябва да продължим. Утре в 12 часа ще представя новите заместник-кметове“, каза Димитров. И завърши с думите „Пловдив е един и е над всички“. Преди да си тръгне, Тотев заяви, че гражданите трябва да са спокойни. „Пожелавам на г-н Димитров много здрави нерви, да има прекрасен мандат и да запише името си със златни букви в историята на Пловдив“, каза той.

Подобен продължителен церемониал по встъпването на кмет не е имало, отбелязаха дългогодишни служители. Ритуалът започна в емблематичната зала „Съединение“ в 10 часа. Там се събраха всички общински съветници и районни кметове. Митрополит Николай и игуменът на Бачково и на Троян епископ Сионий пристигнаха за тържествената клетва. Залата избухна в аплодисменти, когато шефката на общинската избирателна комисия Дарина Тодорова връчи на Димитров удостоверението му, че е избран за кмет.

Областната управителка Дани Каназирева изричаше клетвата, а съветници и кметове повтаряха „Да се ръководя от интересите на община Пловдив и да работя за нейното благоденствие“. След това покани Здравко Димитров да подпише своя клетвен лист.

„Да си кмет на Пловдив е огромна отговорност. Този град е носил различни имена през вековете, но винаги е оставал жив. От решенията, които ще вземаме, зависи с каква скорост той ще се развива и просперира“, каза Димитров. И начерта няколко важни приоритета:

– Бърза урбанизация, вследствие на разрастналите се икономически зони

– Осигуряване на финансови инструменти чрез увеличаване на собствените приходи и привличане на средства от Европа

– Финансова подкрепа от държавата за добре защитени проекти

– Открито управление, постоянен диалог с пловдивчани

– Създаване на обществен съвет по всички важни теми

– Определяне на приоритети за следващите 20-30 години

„Призовавам всички да сме конструктивни. И да помните, че аз съм кмет, а вие – общински съветници. Зад всеки от нас стоят хиляди гласове, което ни задържава“, припомни кметът.

От своя страна митрополит Никола припомни, че при старта на кампанията е отправил молитва към бога за успеха на Здравко Димитров. „Днес той е кмет на Пловдив, г-жа Каназирева – областен управител, а всички вие, 51 сте общински съветници. Честито, бог да ви помага!, каза владиката. Той повтори, че „властта произтича от бога и всеки, когото поставя на ръководна позиция, имат отговорност пред Него и хората.

„Гражданите ви възложиха отговорности за добруването и благополучието на Пловдив. Това е бреме, но аз ви пожелавам да е леко. Обичайте ближния, както обичате себе си. Оставете арогантността и високомерието. Вместо със сила, управлявайте с добро“, заръча владиката.

Последва избор на председател на общинския съвет, проведен от временна 7-членна комисия. При тайния вот досегашният зам.-кмет по културата Александър Държиков събра 37 гласа, а Веселка Христамян от „Да България“ – едва пет. 9 от бюлетините бяха невалидни.

Да управлява честно, открито и прозрачно, обеща Държиков. На церемонията присъства и братът на Здравко Димитров – Божидар, който е по-голям с 5 години. „Да не се дистанцира от хората. Да има редовен приемен ден. Убеден съм, че ще се справи“, каза той.

Всички съветници и кметове си направиха снимка пред паметника на Съединението. След това се понесоха в църквата света Марина за молебен.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 3 = 7