Мрежа

ДПС търси реванш в Павел баня, преди 4 г. загуби с фотофиниш

0 643

Трима бивши депутати пак на избираеми места за общинския съвет

Избори с непредсказуем край се очертават в курорта Павел баня. Местната власт в градчето, където минералната вода извира с дебит 12 л/секунда (и може да се увеличи), явно предизвиква много апетити. Със сигурност ще има балотаж за кмет.

6-има са кандидатите: досегашният кмет Станимир Радевски, сега издигнат от ВМРО, човекът на ДПС Иса Бесоолу, бизнесмен, безпартийният адвокат Иван Михайлов, харесан от БСП, досегашният кмет на с. Горно Сахране Кръстьо Захариев от ГЕРБ, бивш полицай, зам.-директорът на оръжейната фирма “Арсенал” Петър Петров, издигнат от коалиция “Демократична България – обединение”, и шивачът по професия Осман Пехливан от партия “Национално движение за права и свободи”, който от години опитва късмета си за кмет и все остава сред последните. Те ще се борят за доверието на около 11 500 души, които имат право на глас в община Павел баня.

Изборите тази година ще минат под сянката на вота отпреди 4 г., когато кметът бе избран с фотофиниш – наложи се

три вещи лица,

назначени от

съда в Стара

Загора, да

броят повторно бюлетините от вота. Дотам се стигна, след като, първо, Общинската избирателна комисия обяви, че след балотажа между човека на ДПС Иса Бесоолу и Станимир Радевски, издигнат тогава от обединението “ВМРО-БНД”, Българска социалдемокрация, РБ и АБВ, Радевски печели едва с 39 гласа разлика. Бесоолу подаде жалба в съда с мотива, че вотът бил опорочен, но след повторното преброяване на гласовете разликата набъбна на 64 гласа.  

Така Радевски

получи 4-и поред

мандат

като кмет на Павел баня.

Тогава остана усещането, че изборът е бил етнически. Сега Бесоолу предчувства, че е дошло време за реванш. Но дали тъкмо срещу Станимир Радевски?

В годините той бе подкрепян от различни партии, включително от БСП и ДПС, играл е и като независим. Сега очакваше да го издигнат от ГЕРБ, но изборът на управляващата в страната партия се оказа Кръстьо Захариев и Радевски бе припознат от ВМРО. Когато го представяха официално, той каза за себе си като истински представител на патриотите, че се кандидатира само за да се запази българското управление в общината.

Опонентите на Бесоолу и Радевски залагат на друга карта – те очакват този път

не етнически, а

наказателен вот не само срещу досегашния кмет, а и срещу бизнесмена Бесоолу, който с фирмите си, включително и транспортна, от дълго време обслужвал общината. Те искат ново лице начело на Павел баня.  

След 4 поредни мандата вече 67-годишният Радевски има своите негативи. Включително и заради проблемите му със закона. Преди 4 г. при катастрофа в тъмното той уби човек. Оказа се, че не е употребил алкохол, и бе осъден на пробация. Освен това между двата тура на сегашните избори го чака и дело в Специализирания наказателен съд по обвинение за престъпление по служба от… 2008 г. Според него Радевски превишил правата си и сключил неизгодна за общината имотна сделка. По това обвинение той бе оправдан на първа инстанция от спецсъда, но прокуратурата протестира. Междувременно чрез други дела общината си възвърна собствеността над плувния комплекс с басейн в града, заради който започна всичко.

Заради този случай през февруари 2013 г. дори Радевски

попадна за

72 часа в ареста Любопитна подробност е, че тогава негов защитник бе адвокат Иван Михайлов, който сега се изправя срещу него в битката за кмет.

Който и да спечели, ще трябва да работи с общински съвет, доминиран от ДПС. През изтеклия мандат хората на ДПС в него бяха 8 от общо 17, но през през последните 4 г. ДОСТ на Лютфи Местан, “Народна партия свобода и достойнство” на Орхан Исмаилов и дори движението “Заедно за промяна” притегли хора на ДПС.

Със сигурност обаче и в новия местен парламент ще бъдат 3 знакови за района лица – бившите депутати Шендоан Халит от ДПС, Христо Чаушев от ГЕРБ и Атанас Пъдев от БСП. Рядко се случва в малък общински съвет като този в Павел баня да заседават цели трима депутати. И този път те са на избираеми места в листите на партиите си, но никой от тях не се реши да се впусне в битката за кмет.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 22 + = 26