Мрежа

ДПС на 30 години

0 215

– Единствената голяма партия с опит за забрана

– Най-дълго управлява през прехода – 4015 дни в 4 правителства

На 4 януари 2020 г. ДПС навършва 30 години. За това време тя се превърна в най-дълго управлявалата партия 4015 дни в 4 правителства. Ето през какво мина партията и нейните членове за това време:

4 януари 1990 г.В апартамент в жилищен блок във Варна се събират 33-ма представители на българските турци от различни региони. Сред тях е и току-що освободеният от затвора Ахмед Доган. Решено е да се създаде ДПС, което се смята за приемник на така нареченото Турско националноосвободително движение, създадено нелегално през 1985 г. като съпротива срещу асимилацията на мюсюлманите и възродителния процес. Една част от членовете на ДПС преди свалянето на Тодор Живков са активни в Независимото дружество за защита на правата на човека, но се дистанцират, след като за негов председател е избран Румен Воденичаров.

26 март 1990 г.В София се провежда Национална учредителна конференция на ДПС. За председател е избран Ахмед Доган, а за първи организационен секретар Йенал Бекир.

26 април 1990 г.Движението за права и свободи е регистрирано от Софийския градски съд по Закона за политическите партии.

10 юни 1990 г.Избори за Велико народно събрание, ДПС вкарва 23-ма депутати. Оттогава участва във всички парламенти досега и е неизменен фактор в българския политически живот. Лидерът му Ахмед Доган заявява: „ДПС е национално отговорна политическа сила“, а речите му и до днес се четат и тълкуват с особено внимание от политици от всички цветове и политически анализатори.

1991 г.След приемането на новата конституция на България възниква спор доколко съществуването на ДПС не противоречи на глава първа, чл. 11, ал. 4 от основния закон, който гласи: „Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт“. На 8 октомври 1991 г. 93-ма депутати от ВНС завеждат дело в Конституционния съд по този въпрос.

21 април 1992 г.Конституционният съд излиза с решение, което отхвърля искането ДПС да бъде признато за противоконституционно.

30 декември 1992 г.За първи път ДПС е на власт. С мандата на движението е избрано правителството на Любен Беров. До него се стига, след като Филип Димитров подава оставка след вот на недоверие. Неговият кабинет, избран в началото на 36-ото НС година по-рано, е с мандата на СДС. Президентът Желю Желев връчва на Димитров мандат за ново правителство, но то не получава необходимия брой гласове. Така с мандата на ДПС и подкрепата на БСП е избран кабинетът „Беров“, който управлява до октомври 1994 г.

Ноември 1993 г.Втората национална конференция на ДПС приема устав на движението, в който е записано, че то е „независима обществено-политическа организация, създадена, за да допринесе за единството на българските граждани, като се зачитат правата и свободите на всички етнически, религиозни и културни общности в България – в съответствие с конституцията и законите на страната, Международната харта за правата на човека, Европейската конвенция за защита на правата на човека и интернационалните договорености“.

Октомври 1994 г.Пререгистрират се промени в устава и ръководството, като за първи път в съдебната преписка ДПС се посочва като партия.

Август 1996 г.СДС, Народният съюз и ДПС създават коалицията ОДС, която издига Петър Стоянов за президент. След това ОДС оглавява народното недоволство срещу правителството на Жан Виденов, което пада през декември същата година. През февруари 1997 г. ДПС напуска коалицията.

1998 г.Първи люспи от ДПС – Инициативният съвет за обновление на ДПС начело с Гюнер Тахир напуска партията. На 12 декември 1998 г. Тахир учредява и оглавява НДПС.

2001 г.

Дългогодишният зам.-председател на ДПС и основател на партията Осман Октай е отстранен от партията.

Юли 2001 г.След завръщането си в България Симеон Втори прави партия, която печели парламентарните избори, но няма мнозинство за самостоятелно правителство. ДПС влиза в коалиция с НДСВ и за втори път официално партията е на власт. Кабинетът изкарва цял мандат.

Август 2005 г.ДПС отново влиза във властта като мандатоносител. Този път в тройна коалиция с БСП и НДСВ. Така правителството на Сергей Станишев е избрано от 40-ото НС при втори опит – първият с мандата на БСП и подкрепата на ДПС се проваля. НДСВ, която е втора политическа сила, не успява въобще да сформира коалиция, затова влиза в такава с ДПС и БСП. Кабинетът „Станишев“ изкарва цял мандат.А в навечерието на парламентарните избори Ахмед Доган обяснява, че партията му си има „обръчи от фирми“, които я финансират, а тя им помага.

17 октомври 2008 г.В Боянските сараи е открит прострелян началникът на кабинета на Доган и ковчежник на ДПС Ахмед Емин. Това разтърсва партията, а версиите за случилото се са много. Година по-късно разследването стига до заключение, че е самоубийство. Малко след смъртта му Доган неглижира доскорошния си най-верен човек Емин, като го нарича „мъжка секретарка“.

Юли 2009 г.На предизборен митинг в село Кочан Ахмед Доган обявява: „Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата“.

Началото на 2011 г.Един от основателите на ДПС и дългогодишна дясна ръка на Сокола – Касим Дал, напуска ДПС, критикувайки лидера. Той е до Доган от 1986 г., били са заедно в затвора. Година по-късно Дал и последвалият го Корман Исмаилов учредяват Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД).

19 януари 2013 г.По време на VIII национална конференция на ДПС в зала 3 на НДК Ахмед Доган изнася доклада си, когато 25-годишният Октай Енимехмедов се качва на подиума и опитва да стреля с газов пистолет в главата му, но пистолетът засича. Охраната и делегати се хвърлят към сцената, някои започват саморазправа с Енимехмедов, а по-късно той е изведен от полицаи.След няколкочасово прекъсване на конференцията речта на Доган е дочетена от Филиз Хюсменова. В нея Сокола обявява, че се оттегля от лидерския пост в ДПС и предлага за свой наследник Лютви Местан. Доган остава почетен председател на ДПС и почти буквално изчезва от обществената и политическата сцена. Но решенията за партията продължават да се вземат в неговите Сараи.

Май 2013 г.ДПС влиза за четвърти път във властта – и този път в коалиция с БСП. Червените са втора политическа сила в 42-ото НС, но след като Бойко Борисов и ГЕРБ не успяват да съставят правителство, мандатът идва при тях. Заедно с ДПС излъчват кабинета „Орешарски“, чието управление предизвика най-дългите антиправителствени протести в историята на България. Оцелява само година и 2 месеца – до август 2014 г.

3 ноември 2013 г.Пресцентърът на ДПС съобщава, че Ахмед Доган и Лютви Местан са приели оставката на зам.-шефа на партията Христо Бисеров. Три дни по-късно той напуска Народното събрание, на което е зам.-председател. Срещу него е образувано дело за данъчни престъпления и пране на пари, но 2 г. по-късно той е оправдан по всички обвинения от Софийски градски съд. Бисеров, заедно с актуалния зам.-председател на ДПС Йордан Цонев, са едни от лицата на политиката на Доган да изчисти движението от облика на етническа партия. И двамата са прогонени от Иван Костов от СДС в края на ХХ век. В ДПС се появяват през 2005 г.

16 ноември 2013 г.На Орлов мост се събират десетки хиляди симпатизанти на БСП и ДПС като знак за подкрепа на кабинета „Орешарски“. Пред тях соцлидерът Сергей Станишев иска прошка от името на столетницата за възродителния процес. След което прегръща и целува лидера на ДПС Лютви Места. Целувката на Орлов мост е определяна като историческа.

17 декември 2015 г.На традиционната коледна сбирка на ДПС в Сараите Ахмед Доган критикува остро лидера на партията Лютви Местан, че е прочел от трибуната на НС декларация, в която защитава свалянето от Турция на руски военен самолет, летящ над Сирия.

24 декември 2015 г.Централният съвет на ДПС заседава в Сараите и в отсъствието на лидера Лютви Местан и е взето решение той да бъде свален от поста, изключен от партията и от парламентарната група. Управлението е предадено на Председателски съвет – Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза, до провеждането на IX национална конференция на ДПС. През април 2016 г. Местан основава своя партия – ДОСТ.

24 април 2016 г.IX национална конференция на ДПС избира за лидер Мустафа Карадайъ.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 2 = 7