Мрежа

До месец започва пренасочване на вода от Владайския канал към язовир „Студена“

0 108

До месец ще започне пренасочване на вода от Владайския канал в язовир „Студена“.

Това заяви пред БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров.

Краткосрочната мярка е най-бързият временен вариант за справяне с водната криза в общината. Режимът в града и околните села продължава, а вчера управителят на ВиК Перник – инж. Иван Витанов беше освободен от поста си.

Четвърти ден продължава режимът в Перник. Вода обаче почти не е спестена, а дългосрочни решения на проблема с пресъхващия язовир „Студена“ все още няма.

„Ефектът от водния режим засега не е такъв, какъвто всички ние желаем и такъв, какъвто трябва да е по изискванията на МОСВ – да се ограничим в рамките на разход на питейна вода от язовир „Студена“ в 1 млн. кубика месечно. Засега не сме в тези параметри“, каза още Владимиров.

Загубата на вода, заради аварии е близо 70%. Затова екипи от Благоевград и Кюстендил ще помагат за поправка на водопреносната мрежа. А до месец вода ще се набавя и от Владайския канал.

„Той е с 15 литра в секунда в момента отток, надяваме се да се повиши от дъждовете, които бяха и по най-бързия начин да се включи към пречиствателната станция на язовир „Студена““, заяви още кметът на Перник.

След оставката на управителя на ВиК Перник, граждани настояват всички замесени да си понесат отговорността.

„Само оставка не е достатъчно. Ние настояваме, освен оставката, да бъде съдебна отговорност потърсена на всички лица“, каза Надежда Димова.

„Не може да търсим само вина в един човек. Не защитавам г-н Витанов, но всички хора по веригата са виновни“, заяви Кристина Кирилова.

Днес гражданите ще внесат подписка с исканията си в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 5 + 5 =