Мрежа

Дънчила: Предложеният за премиер не може да взема решения за европейския комисар на Румъния

0 215

И.д. премиерът Виорика Дънчила заяви на пресконференция снощи, че предложеният за премиер не може да взема решения за европейския комисар от страна на Румъния, предаде агенция Аджерпрес. Дънчила каза, че президентът Клаус Йоханис е направил „голяма грешка“, заявявайки в Брюксел, че едно уволнено от парламента правителство не може да прави предложие за еврокомисар, тъй като няма да има никаква роля в бъдещата Европейска комисия, предава БТА.

Лявото правителство на Виорика Дънчила бе свалено от власт миналата седмица с вот на недоверие в парламента, а президентът Клаус Йоханис номинира за нов премиер лидера на Национално-либералната партия Лудовик Орбан. Йоханис бе лидер на либералите преди да бъде избран за държавен глава.

Вчера в Брюксел, където участва в работата на Европейския съвет, Йоханис заяви, че не може да приеме едно уволнено правителство да предлага еврокомисар.

И. д. премиерът Виорика Дънчила реагира снощи, като уточни, че „имаме предложен премиер, а не правителство“ и че „предложен за премиер не може да взема решения във връзка с европейския комисар“ от страна на Румъния.

„Така както президентът обърка Франция с Финландия, смятам, че обърка и и.д. премиера с предложения за премиер“, коментира Виорика Дънчила, намеквайки за гаф на държавния глава вчера в Брюксел, когато вместо за „финландското председателство на ЕС“, Йоханис говори за „френското“. Президентът обаче бързо се коригира, съобщава в. „Гъндул“.

Правителството на Дънчила бе предложило бившата министърка на околната среда и еврофондовете Рована Плумб за еврокомисар по транспорта, но предложението бе отхвърлено в Европейския парламент. След това управляващата Социалдемократическа партия предложи бившия министър на вътрешните работи и комуникациите Дан Ника, но се появиха информации, че това предложение е било отхвърлено от избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Встъпването в длъжност на новата Европейска комисия се отложи заради отхвърлените кандидатури на предложените за европейски комисари от страна на Румъния, Унгария и Франция.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 21 − = 11