Мрежа

Димитър Аврамов: Фандъкова спечели, защото даде оптимистична алтернатива

0 215

ГЕРБ ще трябва да си избере стабилен партньор до следващите парламентарни избори

Мая Манолова беше добър кандидат, но беше напълно невъзможно да спечели като червен кандидат

Здравко Димитров в Пловдив бе единственият нов на вота, който не се беше търкалял в общинския парламент и не е участвал в игри за власт

Няма как да ѝ е лесно на г-жа Фандъкова в четвъртия ѝ мандат като кмет – ще се сблъска с нараснали обществени очаквания

Изборите в София много приличат на националните – не можеш да ги спечелиш с размахване на пръст, казва политологът

– Йорданка Фандъкова победи на балотажа Мая Манолова. Кое натежа в избора ѝ?

– Няма български политик, който да не търпи критики за работата си, защото публичната сфера у нас много изостава от частната по редица критерии. Но от тези местни избори големият извод е, че можеш да спечелиш само като покажеш много положителна и оптимистична алтернатива. Тоест, за да спечели действащ кмет с всичките му предимства и недостатъци, трябва просто да е много по-добър. С остро критична кампания не става. И това се видя на много места в България, включително в двата най-големи града София и Пловдив.

– Според ваш колега политолог най-тежката грешка на Мая Манолова била, че е загърбила левия електорат и червения цвят. Съгласен ли сте?

– Мая Манолова беше добър кандидат, но беше напълно невъзможно да бъде ляв кандидат и да спечели като червен кандидат. Защо? Защото, на първо място,

като омбудсман тя си

изгради един различен образ

от този на политик социалист

На второ място, днешната БСП не е модерна социалистическа партия, която може да печели избори. Ако в България можеше да се печелят избори с БСП, тогава и нейният кандидат в София би могъл да спечели кметския вот. БСП обаче не е в такова състояние. Тя бе превърната от г-жа Корнелия Нинова в подгласник на националистическите формации и в ксенофобска партия. Ако някой иска да спечели избори в България като социалист, на първо място, трябва да се яви на тях с напълно нова реформирана социалистическа доктрина, която да стъпва на факта, че България е западна страна, и да търси социалистическия образ на днешния модерен градски човек. БСП обаче се проваля в това.

– Табелката “независим” отличи ли Манолова от партията, с която бе свързана? Видяхме я да се заиграва и с десните, нали така?

– Независим всъщност е една нищо незначеща формулировка. Независим си само ако не си на позиция. В момента, в който си на позиция, започваш да зависиш от всички – от общински съвет, от екипа си, от основните политически сили, от другите политически фактори в страната, от големия бизнес, от хората, от неправителствените организации, от всеки. Има две думи, които, в рамките на шегата, трябва да се забрани да присъстват в Избирателния кодекс, защото звучат като политически псувни – едната е “граждански”, другата е “независим”.

Партиите се правят от политици, а политиците трябва да имат политическа подкрепа, да отправят политически послания и да поставят политически цели. Всичко друго са брътвежи, които или идват от устата на неподготвени хора или като случая с г-жа Манолова са в ситуация, от която са длъжни да вземат максимума от използването на концепцията за независим. А тя е много трудна – от една страна, си социалист и идваш от БСП, а от друга – не си от БСП. От една страна, трябва да получиш вота на БСП, от друга – да получиш вота на хората, които не харесват БСП. Не можеш да пренебрегнеш БСП, защото там

като сърдити старчета

стоят едни хора и като

червени аятоласи гледат

под лупа какво си казал

Изобщо това е една много невъзможна позиция. Затова трябва да се отнасяме с уважение към опита на Мая Манолова да спечели тези избори. Със сигурност това от самото начало беше от трудно към невъзможно и разбира се, ако беше успяла да направи една идея по-добре структурирана и по-оптимистична кампания, основана на проект за алтернатива, а не на критичен прочит на управлението на г-жа Фандъкова, може би щеше да има по-добър резултат. В крайна сметка обаче е много трудно да се бориш срещу добре структурирана партия, особено ако тя е управляваща.

– По-трудно ли ще бъде на Фандъкова да работи с новоизбрания общински съвет в София – групата на БСП е удвоена, десните също присъстват видимо, а мнозинството на ГЕРБ е по-крехко?

– В политиката третият мандат винаги е много труден, а четвъртият е направо политическо проклятие. За справка – бившият британски премиер Тони Блеър. Значи, няма как да ѝ е лесно на г-жа Фандъкова, защото ще се сблъска с нараснали обществени очаквания, с всичките си изпълнени и неизпълнени програмни приоритети от всичките си мандати.

Срещу нея има три структурирани алтернативи. Едната е на Мая Манолова, другата е на “Демократична България” и третата е на “Спаси София” и Борис Бонев. Никой в общинския съвет няма да я остави дори за минутка. Така че този мандат ще ѝ е най-трудният.

– Има ли ДПС пробив в София?

– Когато спечелиш едно място, разликата между едно и нула много често е въпрос на разпределение на гласовете. Тоест ако говорим за ДПС, трябва да разгледаме позициите му в националната политика върху националната карта, а не върху София или Пловдив, защото фактът е, че на ДПС му става все по-трудно. То трудно разчупва образа си на етническа партия, капсулирано е, а това е политическо проклятие – нито една партия не иска да управлява с ДПС. И това е техният най-голям проблем, а не колко общински съветници ще има – един повече или един по-малко в София и в Пловдив. Просто ДПС трябва да направи стратегия за декапсулирането си, защото всички бягат от тях, все едно са чумави.

– Кое помогна на Здравко Димитров да спечели убедителното си надмощие на балотажа и кое дръпна назад Славчо Атанасов в Пловдив?

– Здравко Димитров се готви за кмет от 2007-2008 г. и в предишното десетилетие нямаше шанс да бъде номиниран, което е едно от важните неща за него. Другото е, че той никога не е бил в общинската политика. Беше районен кмет един мандат, което е позиция, от която можеш да комуникираш директно с хората, нямаш голям бюджет и е лесно да спечелиш позитив от управлението си, ако си комуникативен и обръщаш внимание на хората. След това беше областен управител. Всъщност той беше единственият нов човек в тези местни избори в Пловдив, който не се е търкалял в общинския парламент, не е участвал в договорките, не е участвал в играта за власт.

Плюс това, без да разработва някакви стратегически приоритети за Пловдив, той беше

единственият кандидат,

който имаше

оптимистична

нагласа

и говорене към изборите. Всички други критикуваха и бяха негативни. На този фон има голям провал на основния му опонент Славчо Атанасов.

– Защо?

– Първо, защото той се представяше за алтернатива на управлението, докато де факто го подкрепя в парламента. Второ, основните му тези бяха “По цял ден ще приемам хора и ще възстановя гражданските съвети”. Никой не си спомня в Пловдив да е имало граждански съвети, въпреки че това е някакво негово заклинание от мандата му 2007-2011 г. Тоест, ако няма какво да кажеш на хората, което да ги привлече, няма как да спечелиш.

– Пловдивският общински парламент как ще работи с Димитров?

– Новият кмет на Пловдив ще има комфорта да направи широко мнозинство и то със сигурност ще е дясноцентристко. И съм убеден, че общинските съветници от БСП по важните за града проблеми ще гласуват с кмета.

Има нещо много важно в характеристиката на

Здравко Димитров –

той не е догматичен

идеологически тип политик,

а консенсусен и прагматичен. И от тази гледна точка ще му е много по-лесно в общинския съвет, отколкото на всеки друг кмет, който гледа на политиката през разделителните линии на ляво-дясно, на либерализъм, консерватизъм, социализъм и на “-измите” изобщо.

– В битките за София, Пловдив, Варна, а и в повечето областни градове според мен драмата беше единствено, че се стигна до балотажи. Но лидерството на повечето кандидати на ГЕРБ сякаш беше необратимо в проценти. От липса на сериозна алтернатива ли?

– Няма как управляващата партия, която е сериозно структурирана в страната, да загуби, защото срещу нея няма достатъчно силна партия.

БСП от много време е

треторазрядна партия

в общинската власт

От тази гледна точка не че ГЕРБ са постигнали някакви много велики неща, но просто излизат срещу тотално неподготвени структурно организации и при липсата на силни мажоритарни кандидатури няма много какво да очакваш от изборите.

– Повечето анализатори очакваха умората от управляващите да си каже думата на този вот. Къде в крайна сметка се оказаха големите загуби на ГЕРБ? Дотук Русе, Благоевград, Плевен…

– ГЕРБ отидоха на балотаж срещу кандидат на СДС във Видин, т.е. срещу коалиционния си партньор в национален мащаб, една практически несъществуваща на централно ниво партия, но която очевидно има все още местни структури.

Струва ми се, че ГЕРБ ще има проблем със стандартите, които задава обществото през следващите 4 г. Но това не е предвестник на криза. България е добре развиваща се страна, макар и на опашката в ЕС. Въпреки че сме с много проблеми, ние вече сме капиталистическа страна. И ако не развиваш капитализма с необходимите социални ангажименти, които се изискват от европейския тип политическа система, социалната държава, която е традиция в Европа, изобщо ако не го правиш по правилния начин, ще загубиш. Това ще е големият проблем на ГЕРБ в следващите 2 г.

ГЕРБ трябва да си

изберат партньор,

ако искат да останат във властта в бъдеще. А с този коалиционен партньор да си довършат мандата. Нищо повече.

– Как стои след местния вот БСП?

– Промяна в негативната тенденция за една партия е възможна буквално за месеци. Ако обаче левицата си избере харизматичен лидер, който усеща пулса на обществото, модерен човек, който може да примири тежкото политическо наследство на БСП с очакванията за модерен социализъм, убеден съм, че такъв човек може да спечели изборите и да бъде избран и за министър-председател. Но, разбира се, Супермен съществува в комиксите. Въпросът е да го намериш в реалната политика.

– Възродиха ли се според вас десните?

– В дясното пространство има проблем, защото то е много разхвърляно и не е съвсем дясно.

“Демократична България”

не е дясна коалиция

Тя е обсебена от определен тип идеи, те може да са правилни, може да са модерни, но не са точно десни. Там всяко решение е плод на непрекъснати конфликти и договаряне между двете партии – “Да, България” и ДСБ. И по всичко изглежда, че така ще продължи, защото техните лидери ще запишат 2019-а като успешна година в политическата си история. Аз лично не бих казал, че това е истинският прочит на постиженията на десницата. Досега обаче не съм видял неуспял политик, който да не е казал, че е успял. Те всичките успяват. Даже, като ги махнат започват да разказват историята на успеха си…

– Каква ще е политическата съдба на патриотите?

– След думата патриоти мога да сложа само многоточие – каквото и да кажем за тях, ще е малко. Нищо не остана от заявките им за национален интерес и за обединение. Днес имаме една разпадната в управлението коалиция с лидери, които едвам се траят. Нулеви идеи за развитието на България. Патриотизмът е превърнат в чучело, което се размахва. Единственият печеливш от присъствието на националистически партии в парламента е ДПС. Движението ги размахва пред своя електорат като плашило, каквото всъщност те са.

– Според политолог ГЕРБ е отстъпила на този местен вот част от властта, за да се самосъхрани. Застрашена ли е ГЕРБ от разпадане?

– Никога не съм можел да споря с тактически и стратегически гении, които отстъпват власт, за да се самосъхранят. Просто няма партия, която дава власт доброволно. И от тази гледна точка не мисля, че някой се самосъхранява, като губи целенасочено избори.

– С какво тези местни избори бяха по-различни от предишните и какъв знак дават?

– Не може да тръгваш към местни избори с поглед към националната власт. Не може да сваляш правителство на местни избори. А колкото до специфичните им особености, зависят от това какво си представят хората, че е важно за техния град и изобщо за местата, където живеят. Обикновено картината е толкова сложна и различна, че е трудно да се обобщи. Очевидно на Пловдив беше необходим кандидат с позитивна визия, който, като го погледнат хората, да разбират, че градът им ще се развива, а не да е някакво политическо мрънкало, което само критикува. За София беше необходим човек, който, като го видиш, да си кажеш: “Този не излъчва заплаха за града”. И тук Йорданка Фандъкова успява много добре.

Иначе градът е с лоша инфраструктура и това е очевидно. Много работа има да се свърши в малките улички, но хората не зависят от кмета, оправят се сами и нямат много време да мислят за политика. Но пък имат време за идеи и това се вижда. В София имаше различни кампании, казаха се важни неща. Но изборите тук много приличат на изборите в национален мащаб. И от тази гледна точка не можеш да ги спечелиш с размахване на пръст.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 36 − = 27