Мрежа

Десислава Танева: Няма заразено месо в търговската мрежа

0 322

До момента няма установено заразено месо, влязло в търговската мрежа. Всяка партида отива за проба за АЧС преди да влезе в мрежата. Взети са всички мерки за недопускане на такова месо. Това стана ясно от думите на министърът на земеделието Десислава Танева пред БНТ.

Тя коментира в студиото въпросите: има ли опасност целият отрасъл да бъде заличен, има ли допуснати грешки, закъснели мерки на държавата, как ще се загробват толкова тонове животни без опасност от екокатастрофа, къде са ни екарисажите, как ще се обезщетяват засегнатите, ще стане ли свинското деликатес, може ли заразено месо да стигне до чиниите ни.

Трагедия – така местните хора и стопаните на един от най-големите свинекомплекси на България определят заразата, която проникна в село Бръшлен. 40 хиляди свине се унищожават там заради чумата.

В другата свинеферма в Русенско, в село Николово, продължава умъртвяването на 17 000 прасета.

На всички в Бръшлен им е трудно да говорят за трагедията. Като че ли всичко вече е казано и сега топката е в полето на държавата. Сама по себе си акцията по загробването на такова огромно количество животински трупове е уникално изпитание. Какво представлява то? Има ли още засегнати места в региона?

Валентин Атанасов, кмет на община Сливо поле коментира, че до този момент само Бръшлен е засегнат от африканската чума. Започват мероприятията по загробване на животните от комплекса. Създадена е организация, определено е място, спазват се всички технологии с цел защита на населението. В 11-те населени места в общината вече няма домашни животни. Вододайната зона няма да бъде засегната, заяви Атанасов. Кметът каза, че по пътя към Дунав няма да се загробва.

Зам.-областният управител на Русе Свилен Иванов обясни, че се работи постоянно. След посещението на комисията е станало ясно, че най-вероятна причина за ставащото е човешка грешка. Той каза, че трябва да се спазват препоръките на БАБХ. Фуражът на частните стопани трябва да престоява 60 дни преди да бъде използван. В общините това ще доведе до отмяна на мероприятия, за да се избегне събирането на много хора и разнасянето на зараза от човека като преносител. Трябва да се внимава много с достъпа до горите, защото при дивите свине е неконтролируемо разнасянето на зараза. Препоръчва се да не се разхождат хората в горите.

Министър Танева смята, че със сигурност е имало мерки, които да бъдат взети по-добре. По думите й, в Бръшлен ще си получат обезщетенията. Цената, която хората ще получат, ще бъде равна на пазарната. Със сигурност става въпрос за милиони, каза министърът.

Танева заяви, че сектор свиневъдство е под огромна заплаха и определи ситуацията като изключително тежка. От две седмици на терен, заедно с екипите на БАБХ, са професори и научни сътрудници, които обясняват на хората какво трябва да правят.

Министърът на земеделието каза, че ще се въздържи от личен коментар по отношение на изградената ограда. По нейно мнение трябва да се търси професионалното становище. За нея притеснението трябва да се превърне в осъзнати действия.

Оказа се, че ние имаме проблем с екарисажите. Хората се притесняват от екокатастрофа по Дунава. Министърът беше категорична, че няма опасност. Тя уточни, че екарисажът във Варна работи. Мнението на експертите е, че унищожението трябва да става със загробване.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.