Мрежа

ЦИК показа бюлетините за гласуване

0 108

ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините за кмет и общински съветници на местните избори на 27 октомври. 

Говорителите на ЦИК Александър Андреев и Таня Цанева показаха образци на 3 от бюлетините, с които ще се гласува в София – за кмет на града, която ще е най-дълга в страната, тъй като има 20 кандидати, за кмет на район „Младост“ и за общински съветници – с 34 квадратчета с имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, а вдясно кръгчета с номерата на кандидатите в листите, където се отбелязват преференциите – там номерата са от 101 до 161, тъй като Столичния общински съвет се състои от 61 мандата.

Най-дълга и най-широка е бюлетината за общински съветници заради мястото, нужно за отбелязване на преференции. Освен имената на кандидатите и партиите в бюлетините има и квадратчета с опцията „Не подкрепям никого“.

Бюлетината трябва да се сгъне, така че да остане видим номерът й, за да може да се откъсне след това от член на секционната комисия. Напомняме на избирателите, че гласуването става с отбелязване на знак Х или V с химикал. ЦИК все още не е приела решение, с което да даде примерен начин за сгъване на бюлетините, пишещ със син цвят, каза Андреев.

До момента в ЦИК са постъпили 91 жалби. 

Относно глобата на Волен Сидеров за участието му в предаването „Референдум“ на БНТ, Андреев уточни, че предстои ЦИК да определи размерът на глобата, с която ще бъде санкциониран лидерът на „Атака“. Той добави, че от БНТ не е постъпвало искане да се спрат участията на „Атака“ по време на предизборната кампания.    

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 72 + = 73