Мрежа

Цели 78 на сто от българите казват: Не ставам за кмет

0 429

 

40% от хората посочват, че кметът на тяхното населено място трябва да бъде млад, а 41% казват, че възрастта няма значение, показват данни от проучване на „Тренд“

Три неща правят особено впечатление в проучването на “Тренд” по поръчка на “24 часа” относно профила на идеалния кмет.

Първото е, че цели 40% от българите посочват, че кметът на тяхното населено място трябва да бъде млад, а 41% казват, че възрастта няма значение. Данните показват, че усещането, с което много често живеем, особено когато говорим за политика, че младостта е порок, се опровергава. Влияние за тази промяна оказват и многобройните примери, част от тях успешни, на млади хора, които активно се занимават с политика, но не само. Младите хора все по-бързо се ориентират, учат и реализират в различни сфери и разбиват мита, че щом някой е млад, то той е некомпетентен. Второто е свързано с отчетливото желание на хората начело на тяхното населено място да бъде човек, който да бъде честен. Това споделят най-голям дял от хората. В този контекст най-отблъскващото у един кмет според българите е да бъде корумпиран. Всички останали качества, които са свързани с опит, енергичност, работоспособност и т.н., имат по-малко значение за българите от това образът на кмета да не бъде опетнен с корупция и липса на честност. Видно е, че това усещане и желание на българите минава през един от основните проблеми в България, който те идентифицират – корупцията.

Наслагването на усещането, че политиците независимо от тяхното управленско ниво са корумпирани, води до тези резултати. Печеливша формула за всеки кандидат за кмет би било да покаже на избирателите си, че властта не минава през лично облагодетелстване.

Третият момент, който прави впечатление в проучването, е свързан с личната оценка на българите дали самите те могат да бъдат на тази позиция. И двата въпроса в проучването в някаква степен разбиват мита, че голяма част от българите вярват в способностите си да бъдат политици. Едва 8% са на мнение, че са подходящи за кмет, докато цели 78% са на противоположното мнение. 70% е делът на българите, които посочват за себе си, че тази работа не е за тях.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 6 + 2 =