Мрежа

Бургас гневен на МОСВ, че мълчи за обгазяване

0 0

Община Бургас скочи на екоминистерството, след като близо цял ден подопечната й РИОСВ не даде отговор за източника на обгазяване в града. 27 сигнала за неприятна миризма във въздуха на пропан-бутан и нефтопродукти постъпили от кварталите „Долно Езерово“, „Възраждане“ и централна градска част в нощта срещу сряда, които са били предадени веднага на екоинспекцията и оперативния дежурен на „ЛУКОЙЛ Нефтохим“.

„За Община Бургас е меко казано неприемливо часове след получените сигнали компетентният контролиращ орган да не е предприел действия за установяване причините за проблема и за разпореждането на конкретни мерки за решаването му. Не намираме за нормална ситуацията, в която не РИОСВ информира общината за проблеми с качеството на въздуха, а общината сигнализира за такива и настоява за действия“, излязоха със специално изявление от кметството.

Местната администрация настоявала за по-експедитивни и адекватни действия от МОСВ, по-засилен превантивен контрол на предприятията и най-вече за навременна информация, която да се подава на гражданите.

„Настояваме и за отговор от ръководството на „ЛУКойл Нефтохим Бургас“ защо при конкретните метеорологични условия – пълно безветрие, от страна на рафинерията не е приведен в действие разработеният оперативен план за работа на предприятието при неблагоприятни метеорологични условия. Смятаме, че гражданите на Бургас имат право да знаят какви конкретни мерки са предприети и от предприятието, и от РИОСВ“, казаха от кметството.

Шефката на РИОСВ инж. Тонка Атанасова не бе открита на мобилния си телефон за комчентар.

Преди време бургаският кмет Димитър Николов поиска да се увеличат правомощията на общините по отношение на големите промишлени предприятия, но отговорността беше оставена единствено на Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 2 + 5 =