Мрежа

Арнаудова: Полфрийман може да напусне България в мига, в който получи документи

0 0

Австралиецът Джок Полфрийман може да напусне България във всеки момент, в който получи документи за самоличност. Това призна говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова телевизия. „В момента лицето е свободен гражданин и тъй като няма забрана за напускане на страната, той може да я напусне във всеки един момент, в който получи документи за самоличност“, обясни тя.

Убиецът на студента Андрей Монов бе освободен 6 г. предсрочно в края на миналата седмица, но главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане във Върховния касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване и да спре изпълнението му. Повод е жалбата на бащата на убитото момче Христо Монов.

В закона не е определен срок за произнасяне на ВКС, всичко зависи от това кога ще се произнесе, напълно е възможно лицето да получи документи за самоличност и да напусне България, обясни Арнаудова. В такъв случай, ако ВКС вземе решение за възобновяване на производството и се отмени определението на Софийския апелативен съд, ще се отмени основанието за освобождаване и ще се използват всички възможни инструментите за връщането на Полфрийман в България за доизтърпяване на наказанието.

Съдът се е произнесъл, но аргументите на главния прокурор са, че е нарушил процесуалната форма, по която да се произнесе. В НПК се предвижда задължително произнасяне с решение, затова прокуратурата иска проверка. Произнасянето на съда е от 19 септември, реагирахме напълно адекватно в рамките на закона, коментира Арнаудова.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 3 + 6 =