Мрежа

13% от младите българки са прекалено слаби

0 322

В детска възраст – леко подобрен тренд при затлъстелите, момчетата са по-пълни.

Ново проучване в България установи 13% млади жени с поднормено тегло, съобщи проф. Веселка Дулева – главен координатор на експертния съвет по хранене и диететика към здравното министерство. 

За първи път от 80-те години процентът на жените, които са с поднормено тегло, е толкова висок. Свързано е с подражание на модели и звезди от сцената, с влияние на блогъри и инфлуенсъри, които без научна аргументация създават погрешни модели на хранене, обясни проф. Дулева.

С обществена воля стереотипът може да се промени. Ето, Франция забрани да дефилират манекенки, които са с индекс на телесната маса под 18,5. Това е грницата на нормата, под тази стойност се говори за недохранване, обясни експертката. 

В същото време у нас, както и в повечето развити държави, е проблем и другата крайност – наднорменот отегло и затлъстяването. Хубавата новина, съобщена от проф. Дулева на дискусия за храненето, е, че в някои възрастови групи има леко подобрена тенденция на намаляване на броя на затлъстелите деца или спиране на нарастването. Във всички възрасти обаче момчетата са по-пълни от момичетата.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 44 − = 38